SUA își avertizează cetățenii să evite Ucraina din cauza amenințărilor militare ale Rusiei

  • 21 Decembrie 2021 11:34
SUA își avertizează cetățenii să evite Ucraina din cauza amenințărilor militare ale Rusiei

Departamentul de stat al SUA și-a prelungit luni atenționarea de călătorie pentru Ucraina, avertizându-și cetățenii cu privire la amenințarea militară sporită pe care o reprezintă Rusia pentru această țară și îndemnând pe oricine intenționează să viziteze Ucraina să se răzgândească, informează Agerpres.

Guvernul american, care a emis anterior o notificare de călătorie de gradul 4 cu privire la Ucraina, plasând-o pe lista țărilor cu cel mai ridicat risc din cauza noului tip de coronavirus, a subliniat în noua sa notificare că "cetățenii americani ar trebui să fie la curent cu informațiile conform cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei".

Amenințarea unui conflict între Rusia și Ucraina a escaladat în ultimele săptămâni, SUA și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) acuzând Rusia că ar comasa trupe la frontiera sa cu Ucraina.

La rândul său, Moscova cere să se pună capăt extinderii NATO spre est și a cerut recent garanții de securitate din partea organizației în schimbul dezescaladării situației de la frontiera cu Ucraina.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA și Federația Rusă asupra garanțiilor de securitate'' și ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federației Ruse și a statelor membre'' ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunțarea la orice nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfășoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, iar Statele Unite și Rusia să renunțe fiecare la desfășurarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte și să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău