SUA investesc în rolul de lider regional al României: Americanii vor amplasa un simulator al noului reactor nuclear de mici dimensiuni
-
24 Mai 2022 09:26
Statele Unite și România au anunțat luni, la București, nouă dimensiune în Parteneriatul lor Strategic, prin Programul FIRST – Foundational Infrastructure for the Responsible Use of Small Modular Reactor Technology – Infrastructura de bază pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, informează Ambasada SUA într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Conform programului FIRST, Statele Unite vor pune la dispoziția României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România să poate pune bazele unui Centru E2 la Universitatea Politehnica din București. Centrul E2 va ajuta la avansarea obiectivelor României de a deveni lider în amplasarea securizată și sigură a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și crearea unui centru educațional și de instruire în domeniul SMR în regiune, notează sursa citată. Acest anunț vine ca urmare a Acordului inter-guvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020, prin care s-a consolidat o relație de mai multe decenii în domeniul dezvoltării energiei nucleare de uz civil.
Programul FIRST sprijină rolul de lider al României, ca primă țară în regiune care va utiliza tehnologie SMR. Acesta este un prim pas, însă un pas tehnologic uriaș în îmbunătățirea acțiunilor pentru prevenirea schimbărilor climatice, a securității energetice, și a accesului la energie în întreaga Europă și în lume.
Subsecretarul de stat pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Bonnie Jenkins, a declarat că “ne îndeplinim angajamentul pe care ni l-am luat prin Pachetul „Nuclear Futures”, pe care l-am anunțat la conferința COP 26 în luna noiembrie, acela de a pune la dispoziția României un simulator SMR care să sprijine programul ambițios pentru energie nucleară al României și obiectivul acesteia de a deveni un centru SMR regional. Nu există un partener mai bun ca România în regiune”.
“Sunt foarte încântată că astăzi începem o nouă eră, îmbunătățind infrastructura energiei nucleare a României cu un simulator SMR NuScale Power la Universitatea Politehnica din București, pentru a sprijini dezvoltarea educației și a forței de muncă, în baza Programului FIRST. România este foarte implicată în dezvoltarea primului reactor SMR în regiune și faptul că folosește ca punct de plecare competențele științifice, inginerești și tehnologice reprezintă o garanție că programul nostru nuclear bazat pe noi tehnologii va asigura experiența necesară pentru stabilirea celor mai înalte standarde de siguranță și securitate nucleară. Sper că acest lucru va încuraja generațiile tinere să se alăture dezvoltării SMR în România și în regiune”, a continuat Bonnie Jenkins.
Plecând de la mai bine de 60 de ani de inovație și expertiză americană în domeniul energiei nucleare, programul FIRST oferă asistență pentru dezvoltarea capacității țărilor partenere, pe măsură ce acestea își dezvoltă programele de energie nucleară civilă, pentru a satisface nevoile de energie curată, cu respectarea celor mai înalte standarde internaționale în materie de siguranță, securitate și neproliferare nucleară. La Summitul Liderilor Mondiali privind schimbările climatice din 2021, Administrația Biden-Harris a lansat Programul FIRST ca fiind unul dintre eforturile esențiale ale Statelor Unite de a promova inovarea, de a dezvolta corespunzător tehnologiile care utilizează energie curată și de a construi o cooperare mondială fără precedent, în vederea confruntării crizei climatice.
Acest proiect este doar cel mai recent exemplu de cooperare dintre Statele Unite și România, care colaborează pe o gamă variată de domenii, și are loc în anul în care se sărbătoresc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic româno-american, conchide Ambasada americană în comunicatul menționat.
Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Cele două companii au semnat în noiembrie anul trecut, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcția unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România.
Semnarea acestui acord a fost posibilă Statele Unite și România, prin trimisul special pentru climă John Kerry și președintele Klaus Iohannis, au prezentat intenția privind planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.
Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil.
Acordul din noiembrie 2021 între Washington și București a venit să dezvolte un nou domeniu al cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral – cel al energiei nucleare civile.
În același registru, România și SUA au parafat la 9 octombrie 2020, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US.
Potrivit Eurostat, energia nucleară a reprezentat anul trecut 21% din producția totală de electricitate a României, iar țara noastră se numără printre susținătoarele pentru includerea energiei nucleare pe lista investițiilor verzi ale Uniunii Europene, așa numitul actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei.