SUA inaugurează prima lor garnizoană permanentă în Polonia, importantă pentru securitatea flancului estic al NATO

  • 21 Martie 2023 18:26
SUA inaugurează prima lor garnizoană permanentă în Polonia, importantă pentru securitatea flancului estic al NATO

Statele Unite ale Americii au inaugurat marți prima lor garnizoană militară permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului american la Varșovia, constituie un semn al unității NATO "în fața agresiunii ruse", informează Agerpres.

„Aceasta arată că noi suntem aici pentru a rămâne. Aceasta arată lumii întregi că SUA sunt atașate de Polonia și de NATO. Suntem uniți în fața agresiunii ruse", a declarat ambasadorul american în Polonia, Mark Brzezinski, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Garnizoana, a opta din Europa, va avea sarcina de a coordona sprijinul pentru forțele americane desfășurate în Polonia și în întreg flancul estic al NATO.

Ea a fost înființată în baza unei decizii a președintelui american din 2022 și va servi drept cartier general al Corpului 5 al armatei americane.

Peste 10.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în Polonia, țară prin care tranzitează cea mai mare parte a materialului militar destinat Ucrainei.

"Apreciem mult prezența permanentă a trupelor americane în țara noastră. O apreciem în special în situația în care se află Europa, cu o Rusie care invadează Ucraina și încearcă să-și reconstruiască imperiul", a declarat la rândul său ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

"Comandamentul avansat al Corpului 5 al armatei americane este deja operațional - prin urmare, din Polonia sunt comandate forțele terestre americane pe flancul estic al NATO", a mai spus ministrul polonez, subliniind că garnizoana este "importantă pentru securitatea țării, dar și pentru securitatea întregului flanc estic al NATO". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău