SUA impun noi sancțiuni contra Teheranului pentru atacul cu rachete asupra Israelului

  • 12 Octombrie 11:47
SUA impun noi sancțiuni contra Teheranului pentru atacul cu rachete asupra Israelului

Guvernul SUA a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva Teheranului, ca răspuns la atacul iranian cu rachete comis pe 1 octombrie împotriva Israelului, relatează AFP, Reuters și DPA.

Noile sancțiuni vizează industria petrochimică iraniană ca ''răspuns la atacul din 1 octombrie contra Israelului, al doilea atac direct din acest an'', potrivit Washingtonului, transmite Agerpres

Sancțiunile se aplică întregului sector petrochimic, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei american, dar și unui număr de 20 de nave și companii instalate în străinătate, toate fiind acuzate de implicare în transportul de petrol și materiale petrochimice iraniene.

Companiile vizate sunt în principal instalate în China, însă este vorba de asemenea despre două întreprinderi din Emiratele Arabe Unite și de una din Liberia.

Sunt vizați, de asemenea, proprietari de nave stabiliți în special în Panama, Malayezia și Insulele Marshall.

Acest anunț ''a fost făcut în coordonare cu aliații și partenerii noștri, dintre care mulți vor anunța în următoarele zile propriile măsuri ce vizează tragerea la răspundere a Iranului pentru atacul său'', a subliniat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden.

Noile sancțiuni contra Teheranului au fost convenite în 2 octombrie într-o videoconferință între Biden și liderii celorlalte țări din G7.

Sancțiunile impuse de Washington sunt menite să sporească presiunea financiară asupra Teheranului și să ''limiteze capacitatea regimului iranian de a strânge veniturile necesare destabilizării regiunii și atacării partenerilor Statelor Unite''.

Aceste sancțiuni implică înghețarea activelor deținute direct sau indirect în SUA de companiile vizate și interdicția pentru companii cu sediul în SUA și pentru cetățenii americani de a avea relații comerciale cu entitățile vizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău