SUA: Google, în vizorul autorităților din cauza supravegherii angajaților

  • 03 Decembrie 2020 09:05
SUA: Google, în vizorul autorităților din cauza supravegherii angajaților

O agenție federală din SUA a dat miercuri un termen de două săptămâni gigantului digital Google pentru a răspunde la acuzațiile că își supraveghează și interoghează angajații militanți, relatează AFP, potrivit Agerpres.

National Labor Relations Board (NLRB), agenție responsabilă cu garantarea că dreptul muncii este bine aplicat, a făcut publice primele sale concluzii după o plângere depusă acum un an, în urma concedierii unor angajați ai Google supranumiți 'Thanksgiving Four' ('Cei Patru de Thanksgiving') chiar înainte de această sărbătoare.

Cei patru angajați au afirmat că disponibilizarea lor în 2019 a fost decisă ca represalii la dorința lor de a crea un sindicat, în timp ce Google a răspuns că, dimpotrivă, ei au fost acuzați că au încălcat regulile interne de securitate.

Conform solicitării NLRB, obținută de AFP, Google "i-a supravegheat" pe angajați uitându-se la prezentările pe care ei le-au pregătit în încercarea de a-i convinge pe salariații unui furnizor ai gigantului digital să se adune într-un sindicat.

Google "a interogat de asemenea angajați în privința unor activități protejate" și a amenințat cu represalii dacă ei ar trece de lanțul ierarhic pentru a depune plângeri pe diverse teme, cum ar fi comportamentul la locul de muncă, potrivit textului solicitării.

"Pare evident că acțiunile Google nu pot fi apărate", a declarat unul dintre cei patru angajați vizați, Laurence Berland, intervievat de AFP.

Google are acum la dispoziție 15 zile pentru a răspunde la solicitarea NLRB, în așteptarea unei audieri programate pentru 12 aprilie la San Francisco.

"Sprijin cu tărie drepturile angajaților noștri privind locul de muncă, iar discuțiile libere și dezbaterile respectuoase au fost întotdeauna în tradiția Google", a dat asigurări pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului.

"Suntem mândri de cultura noastră și o vom apăra în fața încercărilor de a o submina intenționat, inclusiv prin încălcări ale regulilor de securitate și ale sistemelor interne", a adăugat aceeași sursă.

Compania se confruntă de mai multe luni cu diferite mișcări de contestare din partea salariaților. Câteva mii dintre ei au manifestat la sfârșitul lui 2018 împotriva modului în care este gestionată problema hărțuirii sexuale în cadrul Google.

O altă manifestație a urmărit să denunțe faptul că gigantul digital semnează contracte legate de conflicte armate sau de gestionarea frontierelor SUA, precum și dorința Google de a crea un motor de căutare specific pentru a răspunde cererii de cenzură din partea pieței chineze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău