SUA, Germania, Franța, Italia și Regatul Unit sprijină ”suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și cer Rusiei să detensioneze situația

  • 07 Decembrie 2021 13:18
SUA, Germania, Franța, Italia și Regatul Unit sprijină ”suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și cer Rusiei să detensioneze situația

Liderii Germaniei, Franței, Italiei, Regatului Unit și Statelor Unite și-au exprimat luni sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, având în vedere ”tensiunile dintre Rusia și Ucraina”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee și Casei Albe, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Liderii au discutat despre preocuparea lor comună cu privire la consolidarea militară rusă la granițele Ucrainei și despre retorica tot mai dură a Rusiei. Aceștia au făcut apel la Rusia să detensioneze situația și au convenit că diplomația, în special prin intermediul Formatului Normandia, este singura cale de urmat pentru a rezolva conflictul din Donbas prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Liderii au subliniat sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aceștia au convenit că echipele lor vor rămâne în strânsă legătură, inclusiv în consultare cu aliații din NATO și cu partenerii din UE, cu privire la o abordare coordonată și cuprinzătoare”, este menționat în comunicatul Casei Albe.

Coordonarea diplomatică a avut loc în ajunul videoconferinței dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin pe această temă și după avertismentul de luni al Casei Albe care a declarat că este gata să reacționeze împotriva Moscovei în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.

Asigurări în acest sens a oferit și Uniunea Europeană prin vocea Înaltului Reprezent pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a declarat că depune eforturi pentru ”a evita o criză”, dar că ”va susține ferm Ucraina” în cazul unui atac din partea Rusiei.

Pe lângă amenințarea cu impunerea de sancțiuni economice, SUA sunt pregătite și să își sporească prezența militară în Europa de Est în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Conform mass media americane, serviciile de infomații ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-și mărească prezența militară la granția cu Ucraina până la 175.000 de soldați, având drept obiectiv potențial invadarea acestei țări, anul viitor.

Astfel de semnale de alarmă au fost trase și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a declarat vineri în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federației Ruse la sfârșitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.

Moscova a negat în repetate rânduri orice intenție belicoasă și a acuzat țările occidentale că înmulțesc provocările.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău