SUA: Gărzile naționale mobilizate în Minnesota, după revoltele din Minneapolis

  • 29 Mai 11:39
SUA: Gărzile naționale mobilizate în Minnesota, după revoltele din Minneapolis

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a mobilizat joi gărzile naționale, în fața revoltelor care au izbucnit în Minneapolis, principalul oraș din stat, după decesul unui bărbat de culoare aflat în custodia poliției, informează dpa, preluat de Aagerpres.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a decedat luni după ce un ofițer de poliție alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire. Scena a fost filmată de o trecătoare și a devenit "virală".

A treia seară de proteste a fost deosebit de violentă în sudul Minneapolisului. Șaisprezece 16 imobile au fost incendiate, potrivit pompierilor, una dintre ținte fiind secția 3 de poliție, "epicentrul" revoltelor din zilele precedente și care de această dată nu a mai fost încercuită de forțele de ordine. Joi, polițiștii au tras cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc de pe acoperișul secției, de unde au părut să se retragă ulterior, fiind înlocuiți de manifestanți.

Municipalitatea a avertizat că există informații "neconfirmate" că alimentarea cu gaz a secției a fost tăiată și că în clădire se află explozibili, cerându-le oamenilor să se îndepărteze.

Peste 500 de membri ai gărzilor naționale au fost activați pentru a ajuta autoritățile, mai ales pompierii, în Minneapolis, St. Paul, capitala statului Minnesota, și în alte zone învecinate.

"După moartea dlui Floyd, mii de locuitori ai Minnesotei și-au exprimat nemulțumirea într-un mod pașnic și constructiv, dar din păcate unii indivizi s-au angajat în activități ilegale și periculoase, incendiind, jefuind și devastând proprietăți publice și private", a scris Tim Walz în ordinul executiv de activare a gărzilor.

Însuși președintele american Donald Trump a avertizat pe Twitter că va trimite gărzile naționale în Minneapolis să "facă ce trebuie" dacă primarul Jacob Frey nu reușește să țină lucrurile sub control. "Dacă apar probleme ne asumăm controlul, dar când se ajunge la jafuri, se trece la arme", a scris Trump.

În mai multe orașe din SUA, între care New York și Denver, au avut loc marșuri de solidaritate. Primarul din Denver, Michael Hancock, a confirmat că s-a tras un foc de armă asupra manifestanților. "Hei, (locuitori din) Denver. Vă înțeleg frustrarea și durerea provocate de uciderea lui George Floyd. Vă rog, să demonstrăm, dar pașnic", a îndemnat Hancock, tot pe rețeaua Twitter.

Primarul Minneapolisului a explicat că protestele și revolte sunt rezultatul "furiei și tristeții" acumulate în sânul comunității de culoare. "Trebuie să reinstaurăm pacea pentru a putea rezolva împreună această problemă dificilă", a spus Jacob Frey.

Procuroarea din Minnesota Erica MacDonald a asigurat joi, într-un comunicat comun cu responsabilul FBI Rainer Drolshagen, că ancheta privind decesul lui George Floyd reprezintă "o prioritate de top".

Cei patru ofițeri ai poliției din Minneapolis implicați în reținerea și moartea lui Floyd au fost concediați, dar nu se știe deocamdată dacă vor fi sau nu urmăriți penal. 

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,7 m/s
Thu
20
Fri
23
Sat
24
Sun
22
Mon
18

Curs oficial BNM 08 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5304 -0.0256
USD 17.3188 0.0041
RON 4.0356 -0.0073
UAH 0.6434 0.0033
RUB 0.2408 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău