SUA | Donald Trump, dispus la un compromis privind imigrația

  • 25 Ianuarie 2018 13:37
SUA | Donald Trump, dispus la un compromis privind imigrația

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri un compromis în ceea ce privește chestiunea extrem de delicată a imigrației, propunând să ofere cetățenie americană pe o perioadă de 10 până la 12 ani așa numiților „dreamers” (visători), cei câteva sute de mii de imigranți sosiți pe teritoriul SUA pe când erau minori, relatează AFP.

„'Lucrurile încep să se miște. Asta se va întâmpla, la un moment dat în viitor, pe o perioadă de 10 până la 12 ani”, a declarat Donald Trump la Casa Albă.

Situația acestor imigranți este un motiv de blocaj în Congresul SUA de luni de zile. Democrații cer o soluție pentru „dreamers” și amenință că, în lipsa unui acord, vor provoca un nou blocaj al administrației federale, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută.

Opoziția democrată a provocat atunci o oprire parțială (shutdown) timp de două zile a administrației prin refuzul de a susține o lege care să permită finanțarea guvernului federal.

'Dreamers', în număr de circa 690.000, sunt în prezent protejați de un program creat de Barack Obama, numit DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care le permite să lucreze și să studieze în Statele Unite. Programul DACA își propunea să-i ajute pe copiii sosiți ilegal în SUA împreună cu părinții lor. Aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program.

Donald Trump a abrogat acest program în septembrie 2017, afirmând că nu este constituțional și a dat Congresului termen până în martie să găsească o soluție.

Casa Albă a anunțat miercuri că va prezenta luni proiectul său privind imigrația, care ar putea fi acceptat atât de democrați, cât și de republicani, menționează Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău