SUA: Departamentul de Stat a reluat anchetă privind e-mailurile lui Hillary Clinton

  • 30 Septembrie 2019 08:34
SUA: Departamentul de Stat a reluat anchetă privind e-mailurile lui Hillary Clinton

Administrația Trump a relansat spinoasa anchetă privind e-mailurile lui Hillary Clinton, care a afectat campania candidatei democrate la prezidențialele americane din 2016, a informat cotidianul Washington Post, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Hillary Clinton a fost acuzată în acea perioadă că a folosit un server privat de mesagerie când era secretar de stat (între 2009 și 2013), în locul serverului guvernamental securizat prin intermediul căruia ar fi trebuit să trimită toată corespondența electronică.

Cu câteva zile înaintea alegerilor, FBI a decis să nu o pună sub acuzare pe soția fostului președinte Bill Clinton, chiar dacă directorul din acea vreme al poliției federale, James Comey, a subliniat că ea a dat dovadă de o "neglijență extremă".

Hillary Clinton a afirmat în repetate rânduri că această anchetă a fost unul dintre principalele motive ale înfrângerii sale din 2016.

Potrivit Washington Post, care citează mai mulți responsabili sub acoperirea anonimatului, ancheta a fost lansată la începutul anului 2018, înainte de a fi progresiv abandonată, apoi relansată în august 2019.

Anchetatorii Departamentului de Stat au contactat 130 de foști sau actuali angajați pe tema e-mailurilor, care au fost clasate secrete retroactiv și în perioada respectivă au ajuns în mesageria lui Hillary Clinton.

Relansarea anchetei "nu are nicio legătură cu cine este la Casa Albă", a declarat un responsabil al Departamentului de Stat. "Este timpul necesar pentru a parcurge milioane de e-mailuri, aproape trei ani și jumătate", a adăugat el.

Un fost responsabil al administrației americane a apreciat însă că este vorba de o modalitate prin care republicanii vor "să mențină în viață problema e-mailurilor lui Clinton", în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2020 și în condițiile în care Donald Trump este amenințat de o procedură de destituire (impeachment) în Congres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău