SUA denunță condamnarea Mariei Kolesnikova și cer eliberarea imediată a tuturor deținuților politici din Belarus

  • 06 Septembrie 2021 19:00
SUA denunță condamnarea Mariei Kolesnikova și cer eliberarea imediată a tuturor deținuților politici din Belarus

Statele Unite au calificat luni drept ''rușinoasă'' decizia de condamnare la închisoare a Mariei Kolesnikova, una dintre figurile importante ale mișcării de contestare din vara lui 2020 din Belarus, și a co-acuzatului ei Maxim Znak, subliniind că este vorba despre procese ''politice'', informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''Aceste verdicte sunt încă o dovadă a faptului că regimul sfidează drepturile omului și libertățile fundamentale ale poporului din Belarus'', a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Criticând ''condamnarea motivată politic și sentința rușinoasă'', Blinken a afirmat că acuzațiile împotriva Mariei Kolesnikova și lui Maxim Znak sunt ''false'' și că cei doi nu au beneficiat de audieri corecte din partea unui tribunal imparțial.

SUA își reiau apelul la ''încetarea campaniei de reprimare împotriva poporului din Belarus pentru exercitarea drepturilor lor în interiorul și exteriorul Belarusului și cer eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici, printre care Maria Kolesnikova și Maxim Znak''.

Justiția din Belarus i-a condamnat luni pe Maria Kolesnikova la 11 ani de închisoare și pe Maxim Znak la 10 ani de închisoare pentru ''complot în vederea preluării puterii'' și pentru ''încurajarea unor acțiuni care aduc atingere securității naționale''.

Sentința este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziției dusă de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko.

Opozanta a fost arestată în septembrie după ce a pus rezistență în mod spectaculos unei tentative a autorităților de a o expulza din țară. Potrivit apropiaților săi, serviciile speciale belaruse au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina. Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră și și-a rupt pașaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău