SUA: Democrații au revăzut în scădere propunerea lor de relansare economică

  • 29 Septembrie 2020 08:15
SUA: Democrații au revăzut în scădere propunerea lor de relansare economică

Democrații au prezentat luni în Congres un plan de ajutorare 2.200 de miliarde de dolari pentru economia americană lovită de pandemia de COVID-19, cu peste 1.000 de miliarde de dolari mai puțin decât o primă propunere, în speranța de a-i convinge pe republicani după luni de blocaj, notează AFP, preluat de Agerpres.

Într-un Congres profund divizat odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și parlamentare de la 3 noiembrie, șansele de a ajunge la un acord sunt reduse semnificativ.

Dar președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, par dispuși la o nouă rundă de negocieri.

Cei doi au avut o scurtă discuție telefonică luni seară după prezentarea noului proiect de lege democrat și "au căzut de acord să discute" din nou marți dimineață, potrivit directorului adjunct de cabinet al lui Nancy Pelosi, Drew Hammill.

Noul plan "furnizează resursele absolut necesare pentru a proteja viețile, veniturile și democrația noastră în următoarele luni", a scris Nancy Pelosi grupului său parlamentar înaintea discuției telefonice.

"El include noi finanțări pentru a împiedica o catastrofă pentru școli, mici întreprinderi, restaurante, săli de spectacole, angajați din sectorul aerian și alții", a enumerat ea.

Acest plan "ne servește ca propunere pentru republicani astfel încât ei să negocieze, cu scopul de a răspunde la catastrofa sanitară și economică din țara noastră", a subliniat Nancy Pelosi.

În mai, democrații au aprobat în Camera Reprezentanților, unde sunt majoritari, o primă versiune uriașă a acestui plan de ajutorare (Heroes Act) care se ridica la 3.400 de miliarde de dolari.

După ce au preconizat o "pauză" în măsurile de susținere a economiei în mai, republicanii au demarat în vară noi negocieri, dar au refuzat să cheltuie mai mult de 1.000 de miliarde de dolari.

La sfârșitul lui martie, după brusca paralizie a economiei americane, grav lovită de pandemie, republicanii și democrații au adoptat aproape în unanimitate un plan istoric de 2.200 de miliarde de dolari.

El includea fonduri pentru firmele mici și mijlocii, un moratoriu pentru a împiedica expulzările și un ajutor de 600 de dolari pe săptămână pentru șomeri și a fost completat cu noi măsuri de 500 de miliarde de dolari la sfârșitul lui aprilie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău