SUA confirmă: Armata ucraineană a început să folosească muniții cu dispersie

  • 21 Iulie 2023 09:04
SUA confirmă: Armata ucraineană a început să folosească muniții cu dispersie

Muniții cu dispersie furnizate Ucrainei de către SUA au ajuns în mâinile armatei ucrainene, care le folosește deja împotriva trupelor ruse, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, potrivit Agerpres.

„Am primit unele evaluări inițiale din partea ucrainenilor, și ei le folosesc destul de eficient”, au un impact asupra formațiunilor defensive și mișcărilor trupelor ruse, a susținut Kirby despre respectivele muniții, pe care Ucraina a promis că le va folosi doar pentru a disloca concentrările de trupe ale inamicului, scrie G4Media.

Președintele american Joe Biden a anunțat în urmă cu două săptămâni că a aprobat furnizarea de muniții cu dispersie Ucrainei, motivând că armata ucraineană se află în criză de obuze obișnuite de calibrul 155 mm și nici armata americană nu mai are în stoc multe obuze de acest fel, așadar până când industria militară americană va putea să crească producția acestor obuze Washingtonul va furniza Ucrainei obuze cu dispersie de același calibru.

Pe de altă parte, oficialii americani sunt preocupați de înaintarea lentă a contraofensivei pe care armata ucraineană a lansat-o la începutul lunii iunie pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia. Trupele ruse și-au construit mai multe linii defensive, cu tranșee, câmpuri de mine și fortificații, condiții în care munițiile cu dispersie pot contribui la străpungerea frontului.

Utile în special în atacurile asupra trupelor aflate în tranșee, munițiile cu dispersie (sau cu fragmentație) explodează în aer deasupra unei ținte, eliberând zeci de submuniții pe o arie extinsă, dar unele dintre ele nu explodează și devin pe termen lung o amenințare pentru populația civilă, la fel ca minele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău