SUA | Colegiul Electoral a aprobat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale

  • 15 Decembrie 2020 09:11
SUA | Colegiul Electoral a aprobat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale

Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din Statele Unite, informează marți AFP, potrivit Agerpres.

În intervenția sa de celebrare a rezultatului, Joe Biden urmează să îndemne America să "întoarcă pagina" în pofida refuzului încăpățânat al lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea.

Fără a produce surprize, marii electori, care s-au întâlnit în fiecare stat al federației americane, au confirmat consacrarea victoriei lui Joe Biden, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite.

Dacă etapa votului marilor electori reprezintă în mod tradițional o formalitate, Donald Trump i-a conferit anul acesta o importanță deosebită refuzând să accepte verdictul urnelor și s-a făcut ecoul teoriilor conspirației despre posibile fraude electorale.

Limita de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost depășită în favoarea lui Joe Biden în finalul după-amiezei de luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câștigat detașat, și-a adăugat voturile la totalul celor exprimate.

"În lupta pentru sufletul Americii, democrația a câștigat", ar urma să declare Joe Biden într-un discurs, din care au fost date publicității în avans câteva extrase de către echipa sa.

"Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem pagina. Să ne strângem", va adăugat el într-un discurs programat să-l rostească la Wilmington, Delaware, în jurul orei locale 19:30 (00: 30 GMT marți). "Flacăra democrației a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această țară. Și acum știm că nimic - nici măcar o pandemie sau un abuz de putere - nu poate stinge această flacără".

Acestei etape procedurale i se acordă în mod tradițional puțină atenție. Dar anul acesta, ea a fost transmisă în direct, după săptămâni de război de gherilă judiciară condus de Donald Trump, care s-a dovedit a fi un fiasco complet, dar care a întărit și mai mult diviziunile interne.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state: Joe Biden a câștigat un număr record de voturi - 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, față de 74.22 milioane (46.8 %) cât a obținut Donald Trump.

În Statele Unite, președintele țării este ales prin vot universal indirect, fiecare stat atribuindu-și în general marii săi electori, numărul acestora depinzând în mod esențial de populația sa, candidatului ieșit pe primul loc în plan local. Deși s-a întâmplat în trecut ca o parte foarte redusă din marii electori să se abată de la această regulă, aceasta nu a schimbat niciodată rezultatul alegerilor. Și aici, rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunțat pe 7 noiembrie de mass-media, cu 306 mari electori față de 232 pentru Donald Trump.

Cei 538 de mari electori sunt politicieni locali, personalități ale societății civile sau apropiați ai candidaților. Cei mai mulți sunt necunoscuți publicului larg, dar se întâmplă ca din Colegiul Electoral să facă parte personalități de renume, așa cum este cazul lui Hillary Clinton.

Donald Trump a denunțat de aproape o lună și jumătate, fără dovezi,"cele mai trucate alegeri din istoria americană". Aproape toate acțiunile sale în justiție au fost respinse. Umilința finală a fost decizia Curții Supreme, unde liderul de la Casa Albă a întărit prin trei numiri majoritatea conservatoare (șase din nouă judecători), care a respins săptămâna trecută două recursuri introduse de echipa republicană, fără ca măcar să se sesizeze asupra fondului.

Donald Trump ar putea încerca să profite de complexitatea unui proces instituțional care se întinde pe o lungă perioadă de timp. Unii aleși apropiați ai președintelui în exercițiu se gândesc să conteste rezultatele atunci când Congresul va fi chemat să ofere o validare finală pe 6 ianuarie. Cu toate acestea, procesul nu are practic nicio șansă de succes.

Într-un editorial, Wall Street Journal scrie că a sosit timpul ca Donald Trump să își reconsidere poziția:"există un timp pentru luptă și unul pentru a-ți recunoaște înfrângerea".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău