SUA | Chelsea Manning trimisă din nou în închisoare

  • 17 Mai 2019 08:09
SUA | Chelsea Manning trimisă din nou în închisoare

Un judecător federal a dispus joi trimiterea după gratii a fostei analiste militare americane Chelsea Manning pentru ''ultraj la adresa justiției'', deoarece a refuzat să răspundă la întrebările privind fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, relatează AFP.

Această figură simbolică pentru persoanele transgender "a fost încarcerată" la finalul unei audieri în fața unei instanțe din Alexandria, în apropiere de Washington, a declarat Andrew Stepanian, purtător de cuvânt al apărătorilor ei.

Judecătorul Anthony Trenga a adăugat că este pasibilă de o amendă de 500 de dolari pe zi dacă refuză să coopereze după 30 de zile de detenție și de 1.000 de dolari pe zi după 60 de zile de închisoare.

Chelsea Manning a petrecut deja șapte în închisoare pentru sustragerea și transmiterea către WikiLeaks, în 2010, a circa 750.000 de cablograme diplomatice și informații militare, a căror publicare au pus SUA într-o situație jenantă.

Ea a fost trimisă după gratii, la 8 martie, pentru că a refuzat să depună mărturie în fața unui mare juriu format pentru a-l ancheta pe Julian Assange, denunțând o procedură "opacă" și puțin democratică.

Un instrument-cheie al sistemului de justiție american, aceste grupuri de cetățeni sunt înființate în cele mai grave cazuri penale și sunt însărcinate să ancheteze în condiții de maximă confidențialitate.

Chelsea Manning a fost eliberată în urmă cu o săptămână din motive tehnice, marele juriu care urma să o audieze aflându-se la încheierea mandatului. Dar un nou colectiv de cetățeni tocmai a fost format prin tragere la sorți pentru a continua ancheta.

Joi, ea a refuzat din nou să participe la lucrările acestuia. "Nu voi renunța la principiile mele, aș prefera să mor efectiv de foame decât să îmi schimb părerea", a declarat Chelsea Manning în fața judecătorului Trenga. Magistratul i-a răspuns că nu este nimic "dezonorant" să își îndeplinească datoria sa de cetățean.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău