SUA | Chelsea Manning nu va coopera în ancheta privind cazul Assange chiar dacă riscă să fie condamnată la închisoare

  • 13 Mai 2019 10:21
SUA | Chelsea Manning nu va coopera în ancheta privind cazul Assange chiar dacă riscă să fie condamnată la închisoare

Fosta analistă militară americană Chelsea Manning a declarat că nu este dispusă să răspundă la întrebările justiției din SUA privind fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, chiar dacă acest refuz ar putea însemna o nouă condamnare la închisoare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Chelsea Manning, care a stat deja șapte ani în închisoare pentru că a transmis peste 750.000 de documente diplomatice și militare către WikiLeaks în 2010, a fost trimisă după gratii, la 8 martie pentru ''ultraj la adresa justiției'' deoarece a refuzat să depună mărturie în fața unui mare juriu format pentru a-l ancheta pe Julian Assange.

Ea a fost eliberată joi din motive tehnice, marele juriu care urma să o audieze aflându-se la încheierea mandatului. Dar un nou colectiv de cetățeni tocmai a fost format prin tragere la sorți pentru a continua ancheta și Chelsea Manning a fost convocată din nou pentru 15 mai.

"Au spus deja că vor să-mi pună aceleași întrebări (...) Voi refuza să răspund", a declarat ea duminică pentru CNN. "Nu am nimic nou de spus" și "nu-mi place secretul din jurul marilor jurii", a explicat ea.

Un instrument-cheie al sistemului de justiție american, aceste grupuri de cetățeni sunt înființate în cele mai grave cazuri penale și sunt însărcinate să ancheteze în condiții de maximă confidențialitate.

Chelsea Manning speră totuși să scape de o nouă încarcerare. "Avem un dosar mai puternic în ceea ce privește obiecțiile legale" decât ultima dată, a dat asigurări fostul analist militar american Bradley Manning - care a făcut un tratament de schimbare de sex pentru a deveni femeie cu numele Chelsea Manning.

Ea a apreciat că procedurile în curs în Statele Unite împotriva lui Julian Assange fac parte dintr-o campanie dusă, în opinia ei, de guvernul lui Donald Trump împotriva jurnaliștilor.

Australianul Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat la 11 aprilie la ambasada Ecuadorului din Londra, unde a stat refugiat timp de șapte ani, în urma unei cereri de extrădare a Statelor Unite. Ulterior, Washingtonul a dezvăluit că el fusese inculpat în urmă cu un an de marele juriu în fața căruia Chelsea Manning a refuzat să depună mărturie.

"Această administrație dorește în mod clar să atace jurnaliștii. Dacă va reuși (...), cred că vom vedea numeroase inculpări ale unor jurnaliști care se ocupă de probleme de securitate națională sau care sunt considerați perturbatori", a spus Chelsea Manning.

Chelsea Manning a fost condamnată în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marțială pentru sustragerea și transmiterea către WikiLeaks a circa 750.000 de cablograme diplomatice și informații militare, care au pus SUA într-o situație jenantă.

Sentința sa a fost comutată de președintele Barack Obama și ea a fost eliberată în mai 2017 după șapte ani de închisoare, timp în care a început procedurile de schimbare de sex. Chelsea Manning, născută băiat sub numele Bradley, a devenită o figură simbolică pentru persoanele transgender, notează AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău