SUA cer un "moratoriu" asupra construcției gazoductului Nord Stream 2

  • 05 Decembrie 2020 12:41
SUA cer un

SUA cer Germaniei și Uniunii Europene un "moratoriu" asupra construcției gazoductului Nord Stream 2, un "instrument politic al Kremlinului", a afirmat sâmbătă ambasadoarea americană interimară la Berlin, relatează AFP, citat de Agerpres.

"A venit momentul ca Germania și UE să impună un moratoriu asupra construcției unui gazoduct", a declarat Robin Quinville pentru cotidianul economic Handelsblatt.

Întrerupte de aproape un an din cauza amenințărilor cu sancțiuni americane, lucrările pentru construcția gazoductului care leagă Rusia de Germania urmează să fie reluate în acest weekend. Rămân câțiva kilometri de construit în Marea Baltică, în largul Germaniei.

Potrivit lui Robin Quinville, care asigură interimatul la ambasada americană din luna iunie, un "moratoriu" ar arăta că Europa nu mai tolerează "continuarea comportamentului răuvoitor al Rusiei".

"Acest gazoduct nu este numai un proiect economic, ci și un instrument politic al Kremlinului pentru a ocoli Ucraina și a diviza Europa", avertizează ea.

Nord Stream 2, a cărui dare în funcțiune era prevăzută inițial la începutul lui 2020, este un gazoduct menit să dubleze capacitățile de livrare de gaz rusesc a Nord Stream 1, operațional din 2012, și să garanteze securitatea aprovizionării Europei occidentale prin Marea Baltică.

Proiectul asociază în principal gigantul rus Gazprom și cinci grupuri europene - Engie (Franța), Uniper și Wintershall (Germania), OMV (Austria) și Shell (Anglia și Olanda) - și are un buget total evaluat la 9,5 miliarde de euro.

Proiectul este criticat în Europa de mai multe țări, printre care Ucraina, Polonia și țările baltice.

Dar SUA sunt cele care se împotrivesc cel mai mult acestui proiect, susceptibil să facă din Germania o "prizonieră" a Moscovei, după cum a avertizat Donald Trump în 2018.

Poziția SUA este departe de a fi dezinteresată din punct de vedere economic. SUA, mare producător de gaze naturale, s-au lansat recent într-o ofensivă comercială în căutarea de noi clienți, inclusiv în Europa.

În urma tentativei de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, Uniunea Europeană a evocat în septembrie posibile sancțiuni împotriva Rusiei și a proiectului Nord Stream 2, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău