SUA cer 2,3 miliarde de dolari Phenianului pentru torturarea marinarilor de pe nava spion Pueblo,capturată în 1968

  • 26 Februarie 2021 09:50
SUA cer 2,3 miliarde de dolari Phenianului pentru torturarea marinarilor de pe nava spion Pueblo,capturată în 1968

Un tribunal american a ordonat Phenianului să achite despăgubiri în valoare de 2,3 miliarde de dolari membrilor echipajului navei USS Pueblo a US Navy, care au fost capturați și torturați timp de 11 luni de către forțele navale nord-coreene în 1968, a relatat joi France Presse.

Coreea de Nord a fost condamnată să plătească suma respectivă marinarilor de la bordul acestei "nave -spion" și familiilor lor drept compensații pentru abuzurile fizice și psihice suferite în timpul captivității.

Mai exact, tribunalul federal din Washington a stabilit pentru 49 de supraviețuitori daune în valoare între 22 și 48 milioane de dolari, precum și compensații mai mici pentru aproximativ 100 de rude.

"Din cauza barbariei comise de nord-coreeni, aproape toți au avut nevoie de îngrijiri medicale și/sau psihiatrice", a declarat Alan Balaran, avocat numit de stat pentru a gestiona dosarul.

"Mulți dintre ei au încercat să-și atenueze durerea prin alcool sau droguri, iar majoritatea și-au văzut afectată viața de familie și/sau profesională. Câțiva s-au gândit la sinucidere", a adăugat el.

Cei 83 de membri ai echipajului "navei-spion" USS Pueblo au fost capturați de Phenian la 23 ianuarie 1968. Potrivit Coreei de Nord, nava a intrat în apele sale teritoriale, ceea ce SUA au negat.

Cele două părți s-au angajat atunci în negocieri laborioase. În schimbul eliberării ostaticilor în decembrie 1968, Washingtonul a semnat într-un final un document în care SUA au prezentat scuze "solemne" pentru "actele lor grave de sabotaj", renegând public textul.

Procedurile judiciare au fost lansate abia în 2018 în SUA, după ce administrația președintelui Donald Trump a declarat Coreea de Nord drept stat care sprijină terorismul, făcând astfel posibile acțiunile în justiție împotriva Phenianului în instanțele americane.

Coreea de Nord a păstrat USS Pueblo, transformând-o într-un muzeu, dar marina americană o consideră în continuare navă activă, notează AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău