SUA: Candidații la funcția de vicepreședinte Kamala Harris și Mike Pence s-au confruntat în unica dezbatere televizată

  • 08 Octombrie 2020 08:20
SUA: Candidații la funcția de vicepreședinte Kamala Harris și Mike Pence s-au confruntat în unica dezbatere televizată

Candidata democrată la funcția de vicepreședinte al SUA, Kamala Harris, a denunțat modul în care administrația Trump a gestionat pandemia noului coronavirus drept "cel mai mare eșec" din istoria americană în deschiderea dezbaterii televizate împotriva vice-președintelui republican Mike Pence, informează AFP și dpa, preluat de Agerpres.


"Americanii au asistat la cel mai mare eșec al oricărei administrații prezidențiale din istoria țării noastre", a declarat senatoarea democrată în vârstă de 55 de ani în timpul primei și unicei dezbateri cu republicanul Mike Pence, 61 de ani, care a avut loc miercuri la University Utah din Salt Lake City. Senatoarea democrată i-a acuzat pe Trump și pe Pence că "încă nu au un plan" pentru a face față crizei și și-au "pierdut dreptul la re-alegere".

Actualul vicepreședinte republican, care urmărește să câștige alături de Donald Trump un nou mandat, și-a acuzat rivala democrată că subminează încrederea americanilor într-un viitor vaccin împotriva COVID-19 prin exprimarea de îndoieli cu privire la credibilitatea declarațiilor președintelui Trump pe acest subiect.

"Faptul că dumneavoastră continuați să subminați încrederea oamenilor într-un vaccin dacă vaccinul apare în timpul administrației Trump este revoltător", a acuzat Mike Pence. Această afirmație a venit în replică la următorul punct de vedere exprimat de Kamal Harris: "Dacă medicii ne spun că trebuie să îl facem, voi fi prima la rând cu cei care îl vor primi. Dar dacă Donald Trump ne spune să îl facem, nu îl voi face".

Pence a apărat eforturile administrației de combatere a pandemiei, inclusiv decizia președintelui Trump de la sfârșitul lunii ianuarie de a restricționa călătoriile dinspre epicentrul pandemiei din China. "Vreau ca poporul american să știe că încă din prima zi președintele Donald Trump a pus sănătatea Americii pe primul loc", a subliniat actualul vicepreședinte, potrivit Reuters.

Mike Pence i-a lăudat pe americani și a susținut că Harris ignoră sacrificiile făcute de aceștia."Poporul american a trebuit să se sacrifice mult prea mult din cauza incompetenței acestei administrații", a replicat Harris.

Kamala Harris a afirmat că publicul are dreptul să știe cui îi este dator președintele american."Știm acum că Donald Trump are datorii și că datorează 400 de milioane de dolari", a spus Harris, referindu-se la recentele dezvăluiri despre finanțele liderului de la Casa Albă.

"Ar fi foarte bine să știm cui îi datorează președintele Statelor Unite - comandantul șef - pentru că poporul american are dreptul să știe ce anume influențează decizia președintelui".
Senatoarea democrată l-a acuzat cu această ocazie pe președintele Trump că ascunde adevărul.

Vicepreședintele Mike Pence și-a exprimat susținerea față de acțiunile președintelui împotriva grupării Stat Islamic."Președintele Trump a dezlănțuit armata americană și forțele noastre armate au distrus califatul ISIS și l-au doborât pe liderul lor (Abu Bakr) al-Baghdadi", a afirmat Pence. Cu acest prilej a punctat faptul că părinții ostaticei ucise de gruparea jihadistă, Kayla Mueller, se află în audiență.

Kamala Harris a criticat acțiunile de politică externă ale lui Trump, pe care l-a acuzat că se îndepărtează de prieteni și se apropie de lideri autoritari. Donald Trump "preferă ce spune Vladimir Putin în defavoarea comunității americane de informații", a susținut Harris.

Pe un ton evident mai civilizat, cu mult mai puține întreruperi și chiar complimente, dezbaterea candidaților la funcția de vicepreședinte al SUA a oferit o imagine puternic contrastantă cu duelul candidaților la președinție Donald Trump și Joe Biden. Chiar dacă s-au întrerupt, vicepreședintele republican și senatoarea democrată și-au mulțumit reciproc și, în general, s-au ascultat.

"Doresc să vă felicit, așa cum am făcut-o și telefonic, pentru această nominalizare istorică", i-a spus Pence senatoarei de California cu origini imigrante."Respect faptul că Joe Biden și-a dedicat 47 de ani din viață slujirii statului. De asemenea,vă respect cariera în serviciul public", a adăugat actualul vicepreședinte, care a primit mulțumiri din partea rivalei sale pentru aceste complimente. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău