SUA: Blinken critică Rusia pentru reprimarea protestelor și indică posibile noi sancțiuni împotriva Phenianului

  • 01 Februarie 2021 17:03
SUA: Blinken critică Rusia pentru reprimarea protestelor și indică posibile noi sancțiuni împotriva Phenianului

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a criticat puternic Rusia pentru reprimarea manifestanților în sprijinul liderului încarcerat al opoziției, Aleksei Navalnîi, și a afirmat că administrația Biden evaluează posibile răspunsuri la acțiunile Moscovei, transmite luni Reuters, preluat de Agerpres.

Într-un interviu acordat canalului NBC News, Blinken s-a declarat 'profund tulburat de reprimarea violentă' a protestatarilor și de miile de arestări în rândul celor care cereau eliberarea lui Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Moscova va ignora comentariile lui Blinken și a avertizat Washingtonul în legătură cu impunerea de noi sancțiuni.

'Guvernul rus comite o mare eroare dacă își imaginează că este vorba despre noi', a afirmat Blinken în interviu. 'Este vorba despre ei. Este vorba despre guvernare. Este vorba despre frustrarea pe care o are poporul rus față de corupție, față de autocrație și cred că (regimul) trebuie să se uite spre interior, nu spre exterior', a comentat secretarul de stat.

În interviul înregistrat duminică, Blinken nu s-a angajat la sancțiuni precise împotriva Moscovei, dar a spus că analizează un răspuns la acțiunile împotriva lui Navalnîi, ca și la ingerința Rusiei în alegerile din 2020, la atacul cibernetic împotriva unor agenții guvernamentale americane și companii private (cunoscut ca 'Solarwinds Hack') și la presupusele recompense către talibani pentru omorârea de militari americani în Afganistan.

'Președintele (Joe Biden) nu ar fi putut să fie mai clar în conversația sa telefonică cu președintele (Vladimir) Putin', a subliniat Antony Blinken, referindu-se la discuția avută de cei doi lideri săptămâna trecută.

Blinken a vorbit și despre acțiunile 'flagrante' ale Chinei de subminare a Hong Kong-ului, afirmând că SUA ar trebui să primească locuitori ai insulei care se refugiază din cauza represiunii.

'Dacă ei sunt victimele represiunii din partea autorităților chineze, ar trebui să facem ceva să le oferim protecție', a spus Blinken.

El a menționat drept o 'problemă profundă' lipsa de transparență dovedită de China în privința coronavirusului, arătând că Beijingul este departe de a le permite experților accesul la siturile unde a fost descoperit acesta.

În același interviu, Blinken a avertizat că Iranul se află la distanță de luni de capacitatea de a produce materialul fisionabil necesar pentru arma nucleară.

Ar putea fi doar 'o chestiune de săptămâni' dacă Iranul continuă să încalce și alte prevederi ale acordului nuclear din 2015 cu marile puteri, din care fostul președinte Donald Trump a retras SUA în 2018.

Cât privește Coreea de Nord, Blinken a spus că ar putea fi aplicate sancțiuni suplimentare în coordonare cu aliați ai Statelor Unite, ca mijloc vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene. Alte instrumente includ stimulente diplomatice, a adăugat el, fără însă a le preciza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău