SUA | Biden vrea să mențină politica lui Trump care a impulsionat exporturile de drone înarmate (surse)

  • 25 Martie 2021 14:20
SUA | Biden vrea să mențină politica lui Trump care a impulsionat exporturile de drone înarmate (surse)

Administrația președintelui democrat Joe Biden vrea să mențină o controversată politică din timpul republicanului Donald Trump care a impulsionat vânzările de drone înarmate către țări unde situația drepturilor omului este sub analiza SUA, dar și spre alte state, potrivit unor surse familiare cu discuțiile, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Atunci când fosta administrație a președintelui Donald Trump a reinterpretat un acord privind armele dintre 35 de țări și datând din timpul Războiului Rece, intitulat MTCR (Missile Technology Control Regime - Regimul de control al tehnologiei rachetelor), pentru a spori vânzările de drone, susținătorii controlului asupra armelor și unii aleși democrați de top și-au exprimat temerea că acest lucru ar agrava conflictele globale.

Deși este prea devreme să se știe dacă s-a întâmplat asta, cert este că vânzările au crescut.

Menținerea acestei politici ar putea contraveni de asemenea promisiunii din campanie a lui Joe Biden, ca America să nu renunțe la valori pentru a vinde arme.

Când Biden era vicepreședinte în timpul lui Barack Obama, organizațiile de apărare a drepturilor omului au criticat administrația lor pentru atacuri cu drone armate asupra militanților talibani în Afganistan în care au murit și civili.

Din 2018 și până în 2020, Washingtonul a renegociat MTCR, vechi de 33 de ani, pentru a ridica limitele convenite în privința proliferării tehnologiei dronelor. Însă anul trecut Trump a oprit încercările de a rescrie pactul și a decis să ofere drone americane aproape tuturor țărilor care au dorit să le cumpere.

Biden vrea reluarea acestor discuții, au spus sursele citate.

Deși avioanele nedetectabile precum modelul F-35, în valoare de 79 de milioane de dolari, sunt cele care atrag atenția presei, dronele sunt multe mai ieftine și pot executa atacuri de mare risc cu rachete și misiuni de supraveghere fără a pune în pericol pilotul. Multe dintre aceste vehicule aeriene produse în SUA zboară rapid și pot transporta încărcături mari, devenit extrem de căutate, iar achiziția lor întărește legăturile unei țări cu armata americană.

Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă (NSC) analizează modurile de a păstra această politică, în timp ce Departamentul de Stat le cere aliaților și altor state care vând drone să adopte poziția SUA, au spus surse familiare cu această chestiune.

Deși decizia nu a ajuns încă la nivel de subsecretari, persoane informate cu negocierile interne din administrație au spus că intenția este de a menține politica expansivă de export a lui Trump. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău