SUA: Barack Obama îi acuză pe republicani că ar amenința democrația

  • 24 Octombrie 18:29
SUA: Barack Obama îi acuză pe republicani că ar amenința democrația

Fostul președinte american, Barack Obama, i-a acuzat sâmbătă pe republicani că amenință democrația în SUA, înaintea unor alegeri locale foarte strânse, considerate un test național asupra popularității actualului președinte Joe Biden, într-un moment în care acesta negociază dur un plan masiv de investiții cu Congresul, comentează France Presse, citat de AGERPRES.

Fostul președinte se deplasase la Richmond, în sudul conservator al statului american Virginia, pentru a-l susține pe democratul Terry McAuliffe (64 de ani), candidat la postul de guvernator, aflat la egalitate în opțiunile electoratului cu republicanul pro-Trump, Glenn Youngkin (54 de ani), înaintea scrutinului din 2 noiembrie.

În fața câtorva sute de tineri militanți entuziaști, reuniți la Virginia Commonwealth University din Richmond, el a afirmat că Yougkin ar intenționa să suprime posturi de cadre didactice, să reducă accesul la avorturi și că ar sprijini afirmațiile lui Donald Trump, care pretinde că alegerile prezidențiale i-au fost furate.

"Din câte știu, principalul mesaj al adversarului lui Terry este că e un tip ca toată lumea pentru că poartă hanorac din fleece. Și a acuzat școlile că spală pe creier copiii noștri", a spus Obama. "El a mai spus că vrea să ceară verificarea mașinilor de vot utilizate la ultimul scrutin. Și ar trebui să credem că el ne va apăra democrația?".

Joe Biden a câștigat alegerile în Virginia cu un avans de 10 puncte în 2020, iar republicanii nu au mai câștigat alegerile în acest stat din 2009, dar avansul lui Terry McAuliffe în sondaje s-a redus în ultimele săptămâni și a ajuns de acum la marja de eroare.

Obama, care rămâne democratul cel mai popular în SUA la cinci ani după ce a părăsit Casa Albă, vrea să dinamizeze alegătorii afro-americani, un electorat-cheie în acest stat sudic, în special în regiunea Richmond, unde unul dintre cele mai importante simboluri ale trecutului sclavagist al țării, statuia generalului confederat Robert Lee, nu a fost demontată de pe soclu decât luna trecută.

Recunoscând că înțelege pentru ce electoratul poate să fi "obosit" de politică, el a amintit că a întâlnit în prima sa campanie prezidențială care l-a dus la Casa Albă în 2008 o alegătoare afro-americană de 106 ani, care se mobilizase pentru el. "Și mi-am spus că dacă ea nu este obosită, nici eu nu am dreptul să fiu obosit", a afirmat Obama.

"Dacă John Lewis (personalitate a luptei pentru drepturile civice decedat în 2020) nu obosise, nici noi nu avem dreptul să fim obosiți", a spus fostul președinte democrat într-un ropot de aplauze.

"Sunt aici, în Virginia, pentru că cred că Virginia va fi face în cele din urmă alegerea bună", a continuat el. "Cred că aici, în Virginia, veți arăta restului țării și lumii că nu vom ceda celor mai rele instincte. Nu vom reveni la un trecut care a făcut atâta rău, vom merge înainte, cu oameni ca Terry ca să ne conducă".

Înaintea lui Obama, Prima Doamnă Jill Biden, vicepreședinta Kamala Harris și una dintre stelele în ascensiune ale Partidului Democrat, Stacey Abrams, s-au deplasat în Virginia pentru a face campanie în favoarea lui McAuliffe. Însuși președintele american este așteptat aici săptămâna viitoare.

O victorie a lui McAuliffe ar da elan programului de investiții masive pe care aripa stângă a Partidului Democrat încearcă să-l facă să treacă în Congres. Un eșec ar putea incita la mai multă prudență aripa moderată a partidului, care ezită încă să aprobe cheltuielile de circa 3.000 miliarde de dolari.

Youngkin s-a concentrat asupra școlilor, făcând campanie împotriva măștii obligatorii, denunțată de alegătorii lui Donald Trump. Până în prezent, el a evitat cu grijă să sprijine afirmațiile fostului președinte care pretinde că alegerea i-a fost furată.

Trump nu s-a deplasat în Virginia. El se alăturase virtual la 13 octombrie unui miting de campanie pro-Youngkin, la care participa fostul său consilier Steve Bannon.

McAuliffe, care vorbise la microfon înaintea lui Obama, a promis să lucreze cu republicanii "rezonabili" pentru ameliorarea situației în Virginia.

"Voi lucra cu voi, dar lăsați-mă să vă spun un lucru astăzi: Glenn Youngkin nu este un republican rezonabil.Pentru mine el este Donald Trump în pantaloni bej", a afirmat el. "Vrem o marionetă a lui Donald Trump ca guvernator? Nu, nu vrem!".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
2,81
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,13 m/s
Thu
6
Fri
7
Sat
2
Sun
3
Mon
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău