SUA avertizează asupra unui răspuns ''semnificativ'' dacă Rusia lansează un atac nuclear

  • 28 Octombrie 2022 07:50
SUA avertizează asupra unui răspuns ''semnificativ'' dacă Rusia lansează un atac nuclear

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe președintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunității internaționale va fi "semnificativ" dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenția de presă EFE.

„Acest lucru este important pentru lume și rămânem concentrați în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-și apere suveranitatea, teritoriul", a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presa la Pentagon.

Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este "periculoasă și iresponsabilă", transmite Agerpres.

Rusia a efectuat miercuri exerciții ale forțelor sale nucleare strategice "Grom" (Thunder), într-o nouă provocare la adresa Occidentului.

În timpul acestor exerciții, a lansat rachete balistice și de croazieră de pe submarinul atomic Tula, două bombardiere strategice Tu-95MC și sisteme terestre de rachete intercontinentale mobile Yars, printre altele.

Lloyd Austin a făcut aceste remarci în cursul prezentării actualizării din 2022 a Strategiei de Apărare Națională și Posturii Nucleare și de apărare antirachetă a SUA.

În ceea ce privește postura nucleară, documentul insistă asupra faptului că "SUA vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanțe extreme" pentru a-și apăra interesele vitale și pe cele ale aliaților și partenerilor săi.

Documentul insistă că, atât timp cât armele nucleare continuă să existe, rolul fundamental al armelor nucleare americane este de a "descuraja" un astfel de atac împotriva teritoriului său sau al aliaților săi.

Pe de altă parte, Austin a explicat că documentul subliniază necesitatea de a "menține și consolida" descurajarea împotriva Chinei:"Este singurul concurent care încearcă să remodeleze ordinea internațională și, în același timp, are o putere din ce în ce mai mare de a face acest lucru".

Rusia este calificată ca reprezentând o "amenințare gravă", acest adjectiv nefiind o alegere întâmplătoare, potrivit secretarului apărării, întrucât provocarea actuală a Moscovei față de SUA se poate schimba pe termen lung, ceea ce nu este cazul Chinei.

Totuși, el a recunoscut că Pentagonul este îngrijorat de o posibilă 'escaladare' a situației cu Rusia încă de la începutul conflictului, la 24 februarie, și a încadrat în această preocupare contactele cu oficiali ruși, inclusiv convorbirile pe care le-a avut în ultima săptămână cu omologul său, Serghei Șoigu.

Alte amenințări incluse în text sunt testele cu rachete ale Coreei de Nord, programul nuclear al Iranului și rețelele teroriste globale.

Separat, SUA au avertizat joi Rusia că dacă va ataca sateliții pe care îi folosește pentru comunicații vor exista consecințe, potrivit EFE.

"Orice atac asupra infrastructurii noastre va antrena un răspuns adecvat din partea noastră. Dacă vor avea loc astfel de atacuri, vom face tot posibilul pentru a le face cunoscute, opri și a trage la răspundere Rusia pentru acestea", a avertizat John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe, la o conferință de presă.

Kirby a reacționat astfel la amenințările formulate miercuri de un înalt oficial rus, Konstantin Voronțov, care a spus că sateliții Statelor Unite și ai aliaților lor ar putea deveni ținte militare pentru Rusia dacă se implică în războiul din Ucraina.

Voronțov, director adjunct în Departamentul Neproliferare și Control al Armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat la o reuniune a Națiunilor Unite că Rusia a detectat o "tendință extrem de periculoasă" cu sateliți occidentali, inclusiv din SUA, care ajută Ucraina.

El a declarat apoi că acești sateliți, care pot fi folosiți pentru a facilita comunicarea între trupe pe câmpul de luptă, ar putea deveni ținte militare "legitime" dacă se va dovedi că ajută Ucraina.

De la începutul războiului din Ucraina, magnatul Elon Musk, patronul companiei spațiale americane SpaceX, a trimis în Ucraina terminale ale serviciului său de conexiune prin satelit Starlink pentru a ajuta Ucraina să rămână conectată la internet, în pofida întreruperilor de servicii provocate de bombardamentele rusești.

Operațiunea a costat deja SpaceX 80 de milioane de dolari, astfel încât Musk a cerut Ministerului american al Apărării să preia costurile, după cum a relatat săptămâna trecută CNN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău