SUA autorizează a treia doză de vaccin anti-Covid pentru toți adulții

  • 19 Noiembrie 2021 18:14
SUA autorizează a treia doză de vaccin anti-Covid pentru toți adulții

Autoritățile sanitare americane au anunțat vineri că au dat undă verde unei a treia doze de vaccin anti-Covid pentru toți adulții complet vaccinați cu cel puțin șase luni în urmă, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) a indicat că această autorizație pentru utilizare de urgență acordată Pfizer și Moderna contribuie la ''furnizarea unei protecții continue împotriva COVID-19, inclusiv împotriva consecințelor grave care pot surveni, cum ar fi spitalizarea sau decesul''.

Cele două companii farmaceutice anunțaseră puțin mai devreme că au obținut autorizația de la FDA.

''Această autorizație de utilizare de urgență survine într-un moment critic, pe măsură ce intrăm în lunile de iarnă și ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și a spitalizărilor în toată țara'', a declarat directorul Moderna, Stéphane Bancel.

Persoanele cu vârsta de 18 ani și peste care au primit vaccinul Johnson & Johnson în doză unică în Statele Unite aveau deja dreptul la o a doua doză, la două luni după injectare.

Pentru persoanele vaccinate cu Pfizer și Moderna, a treia doză era rezervată anterior doar pentru anumite categorii de populație: cei peste 65 de ani, adulții cu risc de a dezvolta o formă severă a bolii sau cei foarte expuși la virus din cauza, de exemplu, a muncii lor.

Anunțul survine în contextul în care cazurile sunt din nou în creștere în Statele Unite, cu o medie de 85.000 de cazuri noi de COVID-19 zilnic (comparativ cu aproximativ 70.000 la sfârșitul lunii octombrie) și aproximativ 1.000 de decese pe zi.

Unele state americane, între care California, au început deja să autorizeze doze de rapel pentru toți adulții, chiar înainte de recomandările agențiilor sanitare, în speranța de a limita răspândirea epidemiei înainte de sărbătorile de sfârșit de an.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău