SUA au retras din România cel mai avansat sistem anti-rachetă, care va fi reamplasat în Germania

  • 08 Septembrie 2019 11:33
SUA au retras din România cel mai avansat sistem anti-rachetă, care va fi reamplasat în Germania

Statele Unite au retras din România cel mai avansat sistem mobil anti-rachetă - THAAD (Teminal High Altitude Area Defense) adus în țara noastră în luna aprilie pentru perioada în care sistemul balistic de la Deveselu a trecut printr-un proces de mentenanță și îmbunătățire a componentelor, proceduri efectuate conform planificării.

Sistemul THAAD adus în România este parte a 69th Air Defense Artillery Brigade, 32nd Army Air and Missile Defense Command, Fort Bliss (Texas), transmite Radio România Actualități.

Potrivit army.mil și defence-blog.com sistemul THADD a fost mutat din România în Germania.

"Desfășurarea THAAD în România este un succes care demonstrează angajamentul nostru de a sprijini aliații și misiunea permanentă de apărare a rachetelor balistice NATO”, a declarat generalul de brigadă Gregory Brady, comandantul Comandamentului 10 de apărare aeriană și antirachetă. „Apărarea împotriva rachetelor este o activitate vitală pentru apărarea colectivă a Europei și este una dintre prioritățile militare ale Statelor Unite. Această desfășurare  [în România - n. RD] arată că suntem pregătiți să menținem forțe de apărare credibile și de apărare împotriva rachetelor atunci când este nevoie. "

„A avea oportunitatea de a face parte din ceva istoric este unul dintre avantajele pe care le avem în armată”, a declarat pentru Army.mil subofițerul de comandă James Redd. „Aducerea THAAD în România pentru prima dată și plasarea capabilităților sale în arhitectura de apărare propriu-zisă anti-aeriană este unică. Este o onoare să fii parte a acestei realizări. " - a precizat subofițerul american pentru army.mil.

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", a informat MApN la începutul lunii aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău