SUA au pregătit un nou pachet de asistență militară în valoare de 2,5 mld. de dolari pentru Ucraina. Sprijinul include numeroase sisteme de apărare antiaeriană, blindate și muniție

  • 20 Ianuarie 2023 10:51
SUA au pregătit un nou pachet de asistență militară în valoare de 2,5 mld. de dolari pentru Ucraina. Sprijinul include numeroase sisteme de apărare antiaeriană, blindate și muniție

Statele Unite anunță un nou pachet semnificativ de asistență în domeniul securității pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere împotriva războiului brutal al Rusiei, ajutorul ridicându-se la un total de 2,5 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, remis caleaeuropeana.ro.

Acest pachet de asistență va oferi Ucrainei sute de vehicule blindate suplimentare, inclusiv transportoare blindate de personal Stryker, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine și vehicule cu roți multifuncționale de mare mobilitate.

Pachetul include, de asemenea, sprijin suplimentar critic pentru apărarea aeriană a Ucrainei, inclusiv mai multe sisteme de apărare aeriană Avenger și rachete sol-aer, precum și muniții suplimentare pentru sistemul NASAMS pe care Statele Unite le-au furnizat anterior.

Pachetul conține și dispozitive de vedere pe timp de noapte, muniție pentru arme de calibru mic și alte articole „pentru a sprijini Ucraina în timp ce își apără cu curaj poporul, suveranitatea și integritatea teritorială.”

Acest pachet, care totalizează 2,5 miliarde de dolari, va aduce asistența militară totală a SUA pentru Ucraina la un nivel fără precedent de aproximativ 27,5 miliarde de dolari de la începutul administrației Biden.

De asemenea, Statele Unite continuă să mobilizeze comunitatea internațională pentru a sprijini Ucraina.

„Am fost martorii unei solidarități incredibile din partea aliaților și partenerilor noștri, inclusiv în cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de astăzi, și aplaudăm cele peste 50 de țări care s-au reunit pentru a aduce contribuții semnificative pentru a sprijini Ucraina. Sunt recunoscător Congresului pentru că a continuat să ofere această autoritate sporită de retragere, cel mai recent în cadrul Legii adiționale privind creditele suplimentare pentru Ucraina, 2023, care a fost promulgată de președinte în decembrie 2022”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Șeful diplomației americane a precizat că „Rusia de una singură ar putea pune capăt acestui război astăzi”, însă, „până când va face acest lucru, vom rămâne în unitate cu Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău