SUA au lansat oficial procedura de retragere din Organizația Mondială a Sănătății

  • 08 Iulie 2020 08:40
SUA au lansat oficial procedura de retragere din Organizația Mondială a Sănătății

SUA au confirmat marți că au notificat oficial ONU cu privire la retragerea americană din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), acuzată de Washington că a reacționat cu întârziere la pandemia de coronavirus, relatează AFP.

Notificarea va fi efectivă în termen de un an, 6 iulie 2021, au precizat mai mulți oficiali ai guvernului american, cel mai important contribuabil al organizației.

Președintele Donald Trump a lansat oficial procedura de retragere a Statelor Unite din OMS. "Congresul a primit notificarea că președintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie", a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA.

Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ''care este depozitarul OMS'', au menționat responsabili americani.

Națiunile Unite au confirmat, de asemenea, că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a se retrage din organizație: să respecte un termen de un an și să fie la zi cu contribuțiile pentru organizație.

Anunțul a fost criticat de Federația oamenilor de știință americani. Acesta survine ''într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internațională'' și această retragere ''nu va face decât să afecteze lupta globală împotriva COVID-19'', a reacționat federația.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău