SUA au început să colecteze taxe vamale mai mari cu 25 la sută la importurile de produse chinezești

  • 01 Iunie 2019 14:28
SUA au început să colecteze taxe vamale mai mari cu 25 la sută la importurile de produse chinezești

SUA au început să colecteze impozitele majorate cu 25 de procente aplicate multor bunuri provenite din China, ajunse în porturile americane sâmbătă dimineața, aceasta fiind o etapă ce semnalează intensificarea războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii, inițiativă ce atrage riposta Beijingului, transmite RADOR.

Președintele Donald Trump a decis la 10 mai să impună majorarea taxelor vamale aplicabile unei liste de bunuri comerciale în valoare de 200 de miliarde de dolari, însă a permis o perioadă de grație pentru navele de marfă plecate deja din China, ale căror bunuri au fost impozitate la vamă cu doar zece procente. Biroul Reprezentanților Comerciali din SUA anunța, la 15 mai, printr-un document oficial, că termenul limită este 1 iunie pentru ca aceste bunuri să ajungă în SUA, urmând ca ulterior să se perceapă un impozit de 25 de procente mărfurilor ajunse în porturi.

Termenul limită a expirat sâmbătă la 12:01 a.m. Majorarea acestor taxe vamale afectează o gamă largă de bunuri comerciale și produse intermediare din China, inclusiv modemuri de internet, routere, plăci de circuite, mobilă, aspiratoare și produse de iluminat. Sâmbătă, China a început să încaseze taxe vamale majorate, ca măsură de reciprocitate, asupra a unei suite de produse provenite din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari. Măsura majorării taxelor, anunțată la 13 mai și intrată în vigoare la Beijing la miezul nopții (16:00 GMT), prevede impozitarea suplimentară cu 20 sau 25 de procente a peste jumătate de produse dintr-o listă de 5140 de bunuri comerciale americane vizate. Beijingul impusese anterior majorări de 5-10 procente aplicabile acestei liste de produse.

Începând cu 10 mai, când negocierile au intrat în impas, nu au mai fost programate noi runde de negocieri între SUA și China. Tot la 10 mai, președintele Trump anunța majorarea taxelor vamale asupra unor bunuri comerciale chineze în sumă de 200 de miliarde de dolari și, ulterior, a anunțat măsuri pentru impozitarea și a restului de importuri chinezești. China a dispus această recentă majorare a taxelor ca ripostă la măsura anunțată de Trump.

Liderul american a acuzat China că a încălcat un acord ce prevedea rezolvarea disputei, renegânu-și angajamentele asumate anterior în urma mai multor luni de negocieri, acuzații negate de China. Beijingul a devenit în ultimele luni mai strident, acuzând Washingtonul de lipsă de sinceritate, promițând să nu cedeze în fața solicitărilor administrației Trump. Retorica autorităților chineze s-a înăsprit în mod special de când Washingtonul a pus compania Huawei pe o listă neagră, interzicând efectiv firmei să deruleze afaceri cu companii americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău