SUA au desfășurat mii de trupe și nave de război în Marea Roșie ca răspuns la ultimele acțiuni ale Iranului

  • 07 August 2023 18:13
SUA au desfășurat mii de trupe și nave de război în Marea Roșie ca răspuns la ultimele acțiuni ale Iranului

Peste 3.000 de soldați americani au sosit în Marea Roșie la bordul a două nave de război în cadrul unei noi desfășurări de trupe cu scopul de a descuraja Iranul să sechestreze petroliere, a anunțat luni marina americană, potrivit AFP și Agerpres.

Pușcașii marini americani au sosit în Marea Roșie duminică, după ce au tranzitat Canalul Suez, se menționează într-un comunicat al Flotei a V-a a US Navy.

Ei au sosit la bordul navelor de război USS Bataan și USS Carter Hall, care întăresc astfel capacitatea maritimă a Flotei a V-a, adaugă comunicatul. Această desfășurare a fost anunțată în luna iulie de către Pentagon.

„Aceste unități adaugă o flexibilitate și o capacitate operațională semnificative, în timp ce ne străduim să descurajăm activitățile destabilizatoare și să dezamorsăm tensiunile regionale provocate de hărțuirea și sechestrările de nave comerciale de către Iran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a, comandantul Tim Hawkins.

SUA, care își întăresc forțele ce operează în regiune, au anunțat în iulie desfășurarea unei nave de război și a unor avioane de luptă F-35 și F-16.

SUA acuză Iranul că încearcă să sechestreze nave aflate sub pavilion internațional

Un responsabil american a declarat săptămâna trecută că Washingtonul se pregătea să desfășoare soldați pe petroliere comerciale care tranzitează Golful, în speranța de a descuraja Iranul să sechestreze aceste nave.

„Prin aceste acțiuni, SUA își dovedesc angajamentul de a asigura libertatea de navigație și a descuraja activitățile destabilizatoare ale Iranului”, se mai subliniază în comunicat.

Potrivit armatei americane, Iranul a sechestrat sau a încercat să sechestreze aproape 20 de nave care arborau pavilion internațional în regiune în ultimii doi ani. US Navy a anunțat la începutul lunii iulie că a împiedicat capturarea de către Iran a două petroliere în apele internaționale din largul Omanului.

Teheranul a reușit totuși să captureze o navă comercială în apele Golfului.

Armata iraniană a sechestrat la sfârșitul lunii aprilie în Golful Oman un petrolier care arbora pavilionul Insulelor Marshall cu destinația SUA, iar după o săptămână un petrolier sub pavilionul Panama, care tranzita strâmtoarea Ormuz.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău