SUA atenționează guvernul turc că interzicerea partidului prokurd HDP ar submina democrația deja fragilizată a țării

  • 18 Martie 2021 09:27
SUA atenționează guvernul turc că interzicerea partidului prokurd HDP ar submina democrația deja fragilizată a țării

Statele Unite ale Americii au atenționat miercuri că o interdicție a principalului partid prokurd al Turciei ar submina democrația deja fragilizată a țării, informează joi AFP, preluat de Agerpres.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat american a transmis că "supraveghează lansarea de măsuri pentru dizolvarea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), decizie care ar periclita în mod nejustificat voința alegătorilor turci, ar submina și mai mult democrația în Turcia și ar priva milioane de cetățeni turci de reprezentanții lor aleși" prin vot.

"Îndemnăm guvernul turc să respecte libertatea de exprimare, în conformitate cu protecțiile garantate de Constituția turcă și cu angajamentele internaționale ale Turciei", a insistat purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price.

Un procuror a trimis miercuri un act de acuzare la Curtea Constituțională turcă prin care cere declanșarea unui proces în vederea interzicerii HDP, a treia formațiune politică a țării și care din 2016 se confruntă cu o reprimare implacabilă, notează AFP. Partidul a denunțat un "puci politic", acuzându-l pe președintele Recep Tayyip Erdogan că încearcă să-l reducă la tăcere înainte de următoarele alegeri.

Cererea pentru interzicerea HDP a intervenit la câteva ore după ce Parlamentul Turciei i-a retras mandatul unui deputat al acestei formațiuni, Faruk Gergerlioglu, după confirmarea în ultimă instanță a unei condamnări de doi ani și jumătate de închisoare, pentru "propagandă teroristă".

"SUA urmăresc îndeaproape evenimentele din Turcia, în special măsurile îngrijorătoare din 17 martie menite să-i retragă mandatul parlamentarului Omer Faruk Gergerlioglu", a spus Ned Price.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău