SUA ar putea atinge în septembrie 200.000 de decese din cauza coronavirusului (expert)

  • 11 Iunie 2020 10:34
SUA ar putea atinge în septembrie 200.000 de decese din cauza coronavirusului (expert)

Statele Unite ar putea ajunge la 200.000 de decese din cauza coronavirusului în luna septembrie, a atras atenția un reputat specialist în timp ce autoritățile guvernamentale au relaxat restricțiile, iar numărul cazurilor a depășit miercuri cifra de 2 milioane, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Ashish Jha, director al Harvard Global Health Institute, a declarat pentru CNN într-un interviu acordat miercuri că, în lipsa unor acțiuni drastice, decesele din SUA asociate coronavirusului vor continua. ''Chiar dacă nu avem un număr în creștere al cazurilor, chiar dacă lucrurile se mențin la același nivel, este rezonabil să ne așteptăm să atingem 200.000 de decese la un moment în timpul lunii septembrie'', a spus Jha. ''Și asta doar în septembrie. Pandemia nu se va încheia în septembrie'', a precizat expertul.

''Sunt foarte îngrijorat în legătură cu direcția spre care ne îndreptăm în săptămânile și lunile următoare'', a adăugat el.

Numărul total al deceselor asociate coronavirusului înregistrate în SUA a ajuns miercuri la 112.754, cel mai mare din lume. Jha a pus această creștere pe seama faptului că SUA este singura țară importantă care și-a redeschis granițele fără ca mai întâi să aducă numărul de cazuri la un nivel controlabil - menținerea ratei persoanelor cu rezultate pozitive la testele pentru coronavirus la 5% sau mai puțin timp de minimum 14 zile.

Potrivit expertului, aceste decese nu sunt ''ceva care ne e sortit'' și pot fi prevenite prin sporirea testărilor și urmărirea contactelor, distanțare fizică strictă și utilizarea pe scară largă a măștilor.

Mai multe state americane au asistat la o creștere a numărului de cazuri în ultimele zile, situație ce a provocat îngrijorare pentru Jha și în rândul celorlalți specialiști care susțin că autoritățile relaxează restricțiile prea devreme.

În New Mexico, Utah și Arizona, numărul cazurilor a crescut cu 40% în săptămâna încheiată duminică, potrivit unei analize Reuters. Florida și Arkansas sunt zonele fierbinți.

La nivel național, noile cazuri de infectare au crescut ușor după cinci săptămâni de declin, potrivit unei analize a Reuters care a constat un număr total al cazurilor de 2.003.038. De asemenea, potrivit unui nou raport prezentat miercuri seara de Universitatea John Hopkins, numărul de cazuri raportate de contaminare cu noul tip de coronavirus a trecut de 2 milioane în SUA.

Această creștere este parțial asociată înmulțirii testelor efectuate - vineri a fost atins un record de 545.690 de testări într-o singură zi, însă cifra a scăzut de atunci, potrivit COVID - Tracking Project, proiectul de monitorizare COVID (https://covidtracking.com).

Totodată, poate fi un rezultat al creșterii numărului de persoane care se deplasează, reluându-și activitățile profesionale și sociale, în timp ce toate cele 50 de state se redeschid treptat după măsurile de izolare impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Autoritățile sanitare au recomandat tuturor persoanelor care au participat la protestele la nivel național anti-rasism să se testeze. Experții se tem că aceste proteste, care au început la 25 mai după decesul lui George Floyd în custodia poliției din Minneapolis și în cadrul cărora nu este respectată distanțarea fizică, ar putea conduce la o creștere abruptă a numărului de cazuri.

Vicepreședintele Mike Pence a declarat însă că nu sunt semne în acest sens. ''Ce vă pot spune este că, în acest moment, nu observăm o creștere acum a cazurilor noi, la aproape două săptămâni de la primele proteste'', a spus Pence într-un interviu acordat Fox Business Network. ''Multe persoane de la proteste poartă măști și mențin o oarecare distanțare socială'', a adăugat oficialul.

SUA se află de departe pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul de contaminări, fiind urmate de Brazilia, Rusia și Regatul Unit, fiecare cu mai puțin de 1 milion de cazuri confirmate. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău