SUA anunță sancțiuni „extrem de severe” împotriva Rusiei

  • 14 Septembrie 2018 10:50
SUA anunță sancțiuni „extrem de severe” împotriva Rusiei

SUA au confirmat joi pregătirea unui al doilea pachet de sancțiuni economice 'extrem de severe' împotriva Rusiei după atacul cu agent neurotoxic Noviciok din Marea Britanie atribuit Moscovei, afirmând că Rusia nu a îndeplinit încă condițiile pe care Washingtonul le-a formulat la adresa sa, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Administrația președintelui american Donald Trump a instituit deja o primă serie de sancțiuni în luna august, după ce a ajuns la concluzia că autoritățile ruse se află în spatele otrăvirii din primăvară a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Aceste măsuri, intrate în vigoare în luna august, vizează exportul anumitor produse tehnologice, cum ar fi aparate sau echipament electronice și vânzările de arme ruse.

Pe baza unei legi din 1991 cu privire la armele chimice, Washingtonul a dat un termen de 90 de zile Rusiei, până la sfârșitul lunii noiembrie, să declare că nu mai utilizează arme chimice sau biologice, să se angajeze să nu mai facă acest lucru în viitor și să permită inspecții pentru a asigura eliminarea acestora. În caz contrar, noi sancțiuni 'draconice' vor fi decretate, a avertizat în august administrația SUA.

'Noi observăm acțiunile lor, le-am spus că pot evita aceste sancțiuni dacă vor permite inspecții la fața locului', 'dacă ne vor da o garanție verificabilă că nu vor mai folosi acest agent neurotoxic împotriva propriilor concetățeni', a declarat joi secretarul de stat american adjunct pentru afaceri economice, Manisha Singh, în fața unei comisii parlamentare din Washington. 'Nu au făcut nimic în acest stadiu', a adăugat ea.

Întrebată dacă SUA vor impune sancțiuni și mai dure dacă Rusia continuă să nu facă nimic, ea a răspuns: 'Ne pregătim pentru termenul limită din noiembrie, absolut, suntem gata să impunem o a doua serie de sancțiuni foarte dure'.

Dacă Moscova nu respectă condițiile SUA, 'a doua serie de sancțiuni va fi impusă prin lege, o vom pune în aplicare', a insistat Manisha Singh. Măsurile 'vor include sancțiuni bancare, interdicția de a procura articole destinate apărării și orice formă de ajutor extern; există o listă lungă de lucruri', a adăugat ea.

În august, un responsabil american a evocat posibilitatea de a interzice companiilor aeriene ruse să opereze pe aeroporturile americane sau chiar suspendarea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Anunțul primei serii de sancțiuni, deși cu caracter limitar, a fost suficient pentru ca piețele financiare ruse și rubla să se prăbușească, amintește AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău