SUA anunță sancțiuni „extrem de severe” împotriva Rusiei

  • 14 Septembrie 2018 10:50
SUA anunță sancțiuni „extrem de severe” împotriva Rusiei

SUA au confirmat joi pregătirea unui al doilea pachet de sancţiuni economice 'extrem de severe' împotriva Rusiei după atacul cu agent neurotoxic Noviciok din Marea Britanie atribuit Moscovei, afirmând că Rusia nu a îndeplinit încă condiţiile pe care Washingtonul le-a formulat la adresa sa, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a instituit deja o primă serie de sancţiuni în luna august, după ce a ajuns la concluzia că autorităţile ruse se află în spatele otrăvirii din primăvară a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia. Aceste măsuri, intrate în vigoare în luna august, vizează exportul anumitor produse tehnologice, cum ar fi aparate sau echipament electronice şi vânzările de arme ruse.

Pe baza unei legi din 1991 cu privire la armele chimice, Washingtonul a dat un termen de 90 de zile Rusiei, până la sfârşitul lunii noiembrie, să declare că nu mai utilizează arme chimice sau biologice, să se angajeze să nu mai facă acest lucru în viitor şi să permită inspecţii pentru a asigura eliminarea acestora. În caz contrar, noi sancţiuni 'draconice' vor fi decretate, a avertizat în august administraţia SUA.

'Noi observăm acţiunile lor, le-am spus că pot evita aceste sancţiuni dacă vor permite inspecţii la faţa locului', 'dacă ne vor da o garanţie verificabilă că nu vor mai folosi acest agent neurotoxic împotriva propriilor concetăţeni', a declarat joi secretarul de stat american adjunct pentru afaceri economice, Manisha Singh, în faţa unei comisii parlamentare din Washington. 'Nu au făcut nimic în acest stadiu', a adăugat ea.

Întrebată dacă SUA vor impune sancţiuni şi mai dure dacă Rusia continuă să nu facă nimic, ea a răspuns: 'Ne pregătim pentru termenul limită din noiembrie, absolut, suntem gata să impunem o a doua serie de sancţiuni foarte dure'.

Dacă Moscova nu respectă condiţiile SUA, 'a doua serie de sancţiuni va fi impusă prin lege, o vom pune în aplicare', a insistat Manisha Singh. Măsurile 'vor include sancţiuni bancare, interdicţia de a procura articole destinate apărării şi orice formă de ajutor extern; există o listă lungă de lucruri', a adăugat ea.

În august, un responsabil american a evocat posibilitatea de a interzice companiilor aeriene ruse să opereze pe aeroporturile americane sau chiar suspendarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Anunţul primei serii de sancţiuni, deşi cu caracter limitar, a fost suficient pentru ca pieţele financiare ruse şi rubla să se prăbuşească, aminteşte AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
12 °C
cer fragmentat
Umiditate:81 %
Vint:4,1 m/s
Thu
11 °C
Fri
9 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
11 °C

Curs oficial BNM 14 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2824 0.0492
USD 17.5159 0.0597
RON 4.0479 0.0093
UAH 0.7202 0.0069
RUB 0.2724 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău