SUA anunță o nouă strategie de luptă împotriva drogurilor în Columbia

  • 26 Octombrie 2021 11:18
SUA anunță o nouă strategie de luptă împotriva drogurilor în Columbia

Statele Unite ale Americii au anunțat luni o nouă strategie de luptă împotriva drogurilor în Columbia, care va avea ca piloni reducerea producției, dezvoltarea zonelor rurale și protecția mediului înconjurător, transmite EFE, citat de AGERPRES.

Oficiul Poliției Naționale pentru Controlul Drogurilor al Casei Albe (ONDCP) a explicat într-un comunicat detaliile inițiativei, rezultatul muncii unui grup de lucru comun pentru lupta împotriva stupefiantelor.

Pentru a reduce oferta, SUA doresc ca eforturile împotriva spălării banilor și în favoarea eradicării drogurilor, a interzicerii acestora, a reducerii cererii și distrugerii laboratoarelor de procesare să fie dublate de acțiuni de aducere în justiție a narcotraficanților.

În privința securității și dezvoltării mediului rural, inițiativa pledează pentru promovarea acestora cu ajutorul punerii în aplicare a acordului de pace încheiat de guvernul columbian în 2016 cu fosta grupare de gherilă FARC, dar și pentru investiții în aceste zone și înlesnirea accesului la justiție. Aceasta include, potrivit ONDCP, protejarea liderilor comunitari care promovează aplicarea legii, reducerea dependenței de culturile de coca, extinderea reglementării titlurilor de proprietate a pământurilor și modificarea formei în care SUA și Columbia își evaluează progresele în acest domeniu.

În plus, Washingtonul va ajuta Bogota în eforturile sale de a supraveghea și combate delictele de mediu comise de grupările de traficanți de droguri. În acest domeniu, ambele părți vor promova măsuri de refacere a pădurilor tropicale și eliminarea atât a zonelor cultivate cu plante de coca, cât și a refugiilor pentru laboratoarele de coca.

Comunicatul ONDCP nu face nicio referire la o metodă polemică pe care Columbia dorește să o pună din nou în aplicare. Este vorba despre eradicarea culturilor ilicite prin pulverizarea de glifosat, măsură suspendată în această țară din 2015 ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, după ce existența unor consecințe nefaste pentru sănătate în urma acestei practici a fost dovedită.

Fostul președinte american Donald Trump a intensificat presiunile asupra Columbiei pentru ca această țară să reia pulverizările aeriene a culturilor ilicite cu erbicidul glifosat, iar presiunile par să continue și în mandatul succesorului liderului republican, democratul Joe Biden, dat fiind că administrația sa sprijină fumigațiile aeriene.

Cu prilejul vizitei sale în Columbia, în 20 și 21 octombrie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, nu a făcut nicio referire la această decizie controversată a autorităților columbiene. În schimb, Blinken a dat asigurări că pentru a lupta împotriva traficului de droguri este nevoie să fie abordată problema în esența ei, și anume inechitatea și ''reducerea cererii în SUA, deoarece (această cerere) alimentează întreaga activitate ilicită''.

Potrivit Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC), culturile de coca din Columbia s-au redus în 2020 la 143.000 de hectare, cu 7% mai puțin decât zona cultivată în 2019. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău