SUA anunță încetarea suspendării manevrelor militare aliate în Peninsula Coreea

  • 28 August 2018 20:18
SUA anunță încetarea suspendării manevrelor militare aliate în Peninsula Coreea

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunțat marți încetarea suspendării exercițiilor militare aliate în Peninsula Coreea, suspendare care a survenit ca un ''gest de bunăvoință'' după întrevederea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong Un, relatează AFP.

"După cum știți, am luat decizia de a suspenda cele mai importante exerciții militare ca un gest de bunăvoință după summitul din Singapore", a declarat ministrul american, în cadrul unei conferințe de presă, în timp ce negocierile privind denuclearizarea Coreei de Nord par să încetinească.

''Nu avem niciun plan de a suspenda alte manevre'', a adăugat șeful Pentagonului, în timp ce președintele american tocmai a anulat o vizită programată a secretarului de stat Mike Pompeo la Phenian, invocând lipsa de progrese privind denuclearizarea Coreii de Nord.

Șeful Pentagonului nu a anunțat o dată pentru reluarea manevrelor militare. El a spus că armata se va consulta cu diplomații americani care negociază cu Phenianul înainte de a lua orice decizie. "Vom vedea cum vor decurge negocierile și vom lua o decizie", a spus el.

Pentagonul a anunțat, în iunie, că principalele sale manevre militare comune cu Coreea de Sud au fost "suspendate pe termen nelimitat".

Aproximativ 28.500 de soldați americani sunt staționați în Coreea de Sud și antrenamente comune cu trupele din Coreea de Sud au loc în mod constant.

Aproximativ 17.500 de soldați americani ar urma să participe la exercițiile Ulchi Freedom Guardian. Aceste manevre care vizează întărirea pregătirii trupelor pentru o eventuală invazie din Coreea de Nord reunesc în fiecare an soldați din aviație, marină și armata terestră. În afară de soldați din SUA și Coreea de Sud, la exerciții participă și trupe din mai multe țări aliate, cum ar fi Australia, Canada, Marea Britanie, Franța sau Noua Zeelandă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău