SUA amenință companiile germane cu sancțiuni pentru gazoductul rusesc Nord Stream 2

  • 13 Ianuarie 2019 19:23
SUA amenință companiile germane cu sancțiuni pentru gazoductul rusesc Nord Stream 2

Ambasadorul american în Germania a avertizat companiile implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2, controlat de Rusia, că s-ar putea confrunta cu sancțiuni dacă își continuă proiectul, a declarat duminică un demnitar american.

Ambasadorul american Richard Grenell a abordat chestiunea într-o scrisoare remisă mai multor companii, conform Ambasadei.

"Scrisoarea amintește că orice companie care operează în sectorul exporturilor rusești de energie prin conducte se află în pericol, în virtutea [legii] CAATSA a sancțiunilor americane", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, precizând că există și state europene opuse proiectului.

Germania și alți aliați europeni acuză SUA că se folosesc de legea CAATSA pentru a interveni în afacerilor lor externe și energetice.

Gigantul rusesc Gazprom implementează proiectul împreună cu partenerii săi europeni - Uniper, Wintershall, Engie, OMV din Austria și grupul anglo-olandez Shell, transmite Reuters, citat de Rador.

Scrisoarea a provocat nedumerire la nivelul guvernului german. Un diplomat german a declarat că abordarea ambasadorului nu corespunde practicii diplomatice uzuale și că Berlinul va aborda problema prin discuții directe cu SUA. Scrisoarea a fost redactată în colaborare de mai multe agenții guvernamentale și "nu e concepută ca o amenințare, ci ca un mesaj clar privind politica SUA", a precizat ambasada.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat joi că orice sancțiuni americane contra Nord Stream 2 ar constitui calea greșită de soluționare a disputei și că problemele de politică energetică europeană trebuie decise în Europa, iar nu în SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău