SUA afirmă că lucrează cu România și cu R. Moldova pentru a crește exporturile de cereale ucrainene: „În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”

  • 31 August 2023 09:47
SUA afirmă că lucrează cu România și cu R. Moldova pentru a crește exporturile de cereale ucrainene: „În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”

SUA colaborează cu România și Republica Moldova pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea, a declarat miercuri un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters, citat de News.ro.

„Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Așadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menține într-un coridor mai sigur”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului. „Această (rută) poate duce potențial o cantitate semnificativă, vom încerca așadar să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a spus oficialul. 

„În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii și moldovenii pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării", a mai spus oficialul.

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociat de Turcia și de Națiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranță din porturile ucrainene, dar luna trecută, Moscova a ieșit din acord, acuzând Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale și îngrășăminte. Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală și a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbușirea acestuia, prețurile cerealelor au crescut în timp ce forțele rusești au vizat porturile ucrainene cu rachete și drone.

Ucraina este un important producător și exportator de cereale la nivel mondial și, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de la Marea Neagră, Odesa și Mikolaiv, aflate la mare adâncime, dar a trebuit să se bazeze pe porturile sale de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.

Washingtonul a colaborat, de asemenea, cu Turcia pentru a sprijini eforturile acesteia de a readuce Rusia în acordul privind cerealele, a mai spus oficialul american. „Nu suntem implicați direct în negocieri, dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU și cu turcii pentru a sprijini încercarea de a asista la reluarea acestuia”, a declarat oficialul de la Washington.

Turcia a încercat să convingă Rusia să se întoarcă la Inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră și se este de așteptat ca președintele turc Tayyip Erdogan să călătorească în curând în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin despre acest subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău