SUA: Administrația Biden transferă pentru prima dată un deținut de la Guantanamo

  • 19 Iulie 2021 17:41
SUA: Administrația Biden transferă pentru prima dată un deținut de la Guantanamo

La aproximativ șase luni de la învestire, președintele Statelor Unite, Joe Biden a transferat pentru prima dată un deținut din centrul de detenție de la Guantanamo către țara sa de origine, relatează luni DPA, scrie AGERPRES.

Abdul Latif Nasir a fost dus în Maroc pentru că nu mai reprezenta o amenințare la adresa securității naționale a SUA, a declarat luni Departamentul Apărării. Marocul a dat garanții de securitate și a asigurat că Nasir va primi "un tratament uman".

Comunicatul Pentagonului nu specifică dacă Nasir va rămâne deținut în Maroc sau eliberat.

În centrul de detenție din Golful Guantanamo din Cuba au rămas acum 39 de deținuți. Închisoarea a fost înființată după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, sub guvernul președintelui republican George W. Bush, pentru a fi deținuți teroriști islamiști suspectați fără proces.

Succesorul lui Bush, democratul Barack Obama, a vrut să-l închidă, dar nu a reușit din cauza opoziției în Congresul SUA, în timp ce republicanul Donald Trump a vrut să mențină tabăra deschisă.

Biden, care a fost vicepreședinte al lui Obama, încearcă să ducă planurile până la capăt pentru a închide centrul de detenție.

Nasir a fost direct afectat de oscilațiile Statele Unite. O comisie înființată sub Obama a recomandat eliberarea sa în 2016.

Cu toate acestea, pașii necesari nu au mai putut fi îndepliniți înainte de schimbarea guvernului și administrația Trump nu a finalizat repatrierea.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău