SUA a creat o celulă specială contra propagandei ruse și chineze

  • 17 Decembrie 2022 10:35
SUA a creat o celulă specială contra propagandei ruse și chineze

Washingtonul vrea să își consolideze lupta împotriva dezinformării venite în special din partea Rusiei și a Chinei și l-a desemnat vineri pe fostul jurnalist și diplomat James Rubin să conducă o celulă special creată în acest sens în cadrul Departamentului de Stat, transmite hotnews.ro.

Centrul de Angajament Global (GEC), pe care îl va conduce James Rubin în cadrul Departamentului de Stat, are drept obiective "identificarea, înțelegerea, expunerea și contracararea propagandei și dezinformării" din partea unor țări străine sau a unor actori non-statali "care amenință securitatea Statelor Unite, a aliaților și partenerilor săi", potrivit unei declarații a șefului diplomației americane, Antony Blinken.

 
 

James Rubin va avea titulatura de trimis special.

"Jamie are peste 35 de ani de experiență în politica externă, inclusiv la Departamentul de Stat, fiind diplomat, purtător de cuvânt, consilier politic, profesor și prezentator. El este calificat în mod unic pentru a conduce activitatea critică a GEC în ceea ce privește combaterea dezinformării și propagandei străine din partea unor actori străini, inclusiv Rusia, Republica Populară Chineză, Iranul și organizațiile extremiste violente străine precum ISIS și Al-Qaeda. De asemenea, el va contribui la consolidarea rezistenței societății la dezinformarea și propaganda de peste hotare. Îi urez un călduros bun venit lui Jamie înapoi în cadrul Departamentului și aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el în acest rol important”, a declarat Antony Blinken.

James Rubin, în vârstă de 62 de ani, a fost purtătorul de cuvânt al secretarului de stat Madeleine Albright între 1997 și 2000, în timpul administrației președintelui democrat Bill Clinton.

 

O figură cunoscută în Statele Unite, el a predat și a fost comentator de televiziune înainte de a se muta la Londra împreună cu partenera sa de atunci, corespondenta CNN Christiane Amanpour. Cei doi, care au împreună un copil, au divorțat în 2018, după 20 de ani de căsătorie.

Înainte de a fi numit coordonatorul GEC, James Rubin a fost consilierul secretarului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Această celulă din cadrul Departamentului de Stat, GEC, a fost creată în 2016, inițial pentru a lupta împotriva dezinformării venite din partea grupurilor extremiste, dar apoi s-a reorientat către China și Rusia, aceasta din urmă fiind acuzată de o campanie masivă de dezinformare după invazia sa în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău