Studiu: Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor
-
30 Ianuarie 2021 17:17
Datele unui test clinic pe două vaccinuri anti-Covid arată că varianta coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud le reduce capacitatea de a proteja împotriva bolii, subliniind nevoia de vaccinare a unui mare număr de oameni cât mai repede posibil, au spus cercetătorii, relatează Reuters, potrivit Hotnews.ro.
Vaccinurile de la Novavax și Johnson & Johnson au fost primite ca importante arme viitoare în combaterea deceselor și spitalizărilor într-o pandemie care a afectat peste 101 milioane de oameni și a provocat moartea a peste 2 milioane de oameni, mai scrie sursa citată.
Dar au fost semnificativ mai puțin eficiete în prevenirea COVID-19 la participanții la testele din Africa de Sud, unde noua variantă este puternic răspândită, în comparație cu țările în care această mutație este încă rară, potrivit datelor preliminare publicate de companii.
"În mod clar, mutațiile scad eficacitatea vaccinurilor", a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un briefing.
Novavax a raportat joi rezultatele testelor de etapă medie, care au arătat că vaccinul său are o eficiență generală de 50% în prevenirea Covid-19 la persoanele din Africa de Sud.
Asta în comparație cu rezultatele testelor clinice de ultimă etapă din Regatul Unit, unde vaccinul a arătat o eficacitate de până la 89,3% în prevenirea Covid-19.
Dar sunt diferențe mari în funcție de regiuni.
În Statele Unite, unde varianta sud-africană a fost raportată pentru prima dată în această săptămână, eficacitatea a ajuns la 72%, comparativ cu doar 57% în Africa de Sud, unde noua variantă, cunoscută sub numele de B 1.351, a constituit 95% din cazurile COVID-19 raportate în proces.
O altă variantă extrem de transmisibilă descoperită pentru prima dată în Marea Britanie și acum în mai mult de jumătate din statele SUA a fost mai puțin capabilă să se sustragă eficacității vaccinului decât omologul său din Africa de Sud.
Noile descoperiri, totuși, ridică întrebări cu privire la modul în care vaccinurile extrem de eficiente de la Pfizer Inc / BioNTech și Moderna Inc se vor descurca în raport cu noile variante. Cele două vaccinuri au arătat o eficacitate de aproximativ 95% în studiile efectuate în principal în Statele Unite înainte ca noile versiuni ale virusului să fie identificate în alte țări.
„Este o pandemie diferită acum”, a spus dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess Medical School din Harvard University din Boston, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului J&J.
Barouch a spus că există acum o mare varietate de noi variante care circulă, inclusiv în Brazilia, Africa de Sud și chiar în Statele Unite, care sunt substanțial rezistente la anticorpii induși de vaccin.
Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că există „o mare posibilitate” ca variantele emergente să facă în cele din urmă vaccinul companiei ineficient.
"Nu este cazul încă ... dar cred că este foarte probabil ca într-o zi acest lucru să se întâmple", a spus Bourla la Forumul Economic Mondial. Producătorul farmaceutic ia în considerare dacă vaccinul său trebuie modificat pentru a apăra împotriva variantei sud-africane.
Același lucru pare valid și pentru vacinul Moderna.
Vaccinul Moderna Covid-19 rămâne eficient împotriva variantelor britanice și sud-africane ale coronavirusului, a declarat luni compania americană de biotehnologie într-un comunicat, relatează AFP. Cu toate acestea, Moderna a spus că plănuiește să înceapă testele clinice ale unui noi versiuni a vaccinului anti-Covid care vizează varianta sud-africană, după ce testele au arătat că varianta autorizată a vaccinului ar putea produce un răspuns imunitar scăzut.
Experții au spus că toate cele patru vaccinuri au încă o mare capacitate de a reduce formele severe de Covid-19. De exemplu, vaccinul J & J a fost eficient cu 89% în prevenirea bolilor severe în Africa de Sud.
Directorul științific J&J, Dr. Paul Stoffels, a declarat că suspectează că un tip de reacție a sistemului imunitar numit răspunsul celulelor T joacă un rol protector și poate ajuta la prevenirea bolilor severe.
"Știam asta într-o anumită măsură, dar este, de asemenea, mai bine că putem vedea asta acum în clinică", a spus Stoffels într-un interviu.
Cu toate acestea, Fauci a spus că ratele de eficacitate scăzute subliniază necesitatea de a urmări îndeaproape variantele și de a accelera eforturile de vaccinare înainte de apariția unor mutații noi și chiar mai periculoase.
„Cel mai bun mod de a preveni evoluția ulterioară a unui virus este să previi reproducerea acestuia”, a spus Fauci, „și o faci vaccinând oamenii cât de repede poți.”