Studiu: Vaccinurile continuă să aibă o eficiență foarte ridicată în cazurile grave de infectare cu Omicron

  • 22 Ianuarie 2022 15:12
Studiu: Vaccinurile continuă să aibă o eficiență foarte ridicată în cazurile grave de infectare cu Omicron

Un nou studiu american arată că în timpul valului provocat de noua variantă a coronaviruslui, Omicron, formele severe ale virusului au fost contracarate într-un mod satisfăcător. Vaccinurile și dozele de rapel împotriva Covid-19 au continuat să aibă o eficacitate foarte mare în cazurile severe de boală, transmite News.ro.

Potrivit sursei citate, studiul a fost efectuat în perioada 26 august 2021 - 5 ianuarie 2022, când Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a analizat datele a peste 300.000 de pacienți care s-au prezentat la urgență sau au fost spitalizați în 10 state.

În perioada în care varianta Delta a fost dominantă, eficacitatea vaccinului în cazul spitalizărilor a fost de 90% între 14 și 179 de zile după a doua doză de vaccin. Acesta a scăzut la 81% după mai mult de 180 de zile după a doua doză și a crescut la 94% la 14 sau mai multe zile după a treia.

Odată ce Omicron a devenit dominantă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor între 14 și 179 de zile după a doua doză a fost estimată la 81%; a fost de 57% după mai mult de 180 de zile după a doua doză și de 90% la 14 zile sau mai mult după a treia.

Un al doilea studiu, bazat pe date din 25 de state și jurisdicții locale din SUA, arată că eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor a crescut de la 93%, înainte de Delta, la aproximativ 80% odată ce Delta a devenit dominantă; dar protecția în cazul deceselor a rămas stabilă - și ridicată - la 94%.

Eficacitatea împotriva infecțiilor a scăzut la 68% cu Omicron. Autorii nu au putut determina o estimare a protecției vaccinului împotriva decesului în timpul Omicron din cauza întârzierii în înregistrarea informațiilor, dar oamenii de știință se așteaptă pe scară largă ca aceasta să rămână foarte ridicată.

Studiul arată, de asemenea, că, în timp ce decesele în rândul persoanelor complet vaccinate au crescut semnificativ în timpul valului Delta (mai mult de 20.000 de persoane între iulie și noiembrie), probabilitatea ca persoanele nevaccinate să moară a fost de 16 ori mai mare.

Protecția a fost și mai mare pentru persoanele care au primit doza booster. Între octombrie și noiembrie, riscul ca persoanele nevaccinate să moară a fost 50 de ori mai mare decât în cazul persoanelor vaccinate care au primit doza booster.
 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău