STUDIU | Un vaccin candidat anti-HIV a avut rezultate promițătoare în testele efectuate pe oameni și maimuțe
-
09 Iulie 2018 18:37
Un vaccin experimental, candidat pentru utilizarea în scop preventiv contra virusului HIV-1, a fost bine tolerat și a generat răspunsuri imune comparabile și fiabile împotriva HIV la indivizi umani adulți și la maimuțe rhesus, conform unui studiu publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul Lancet. În plus, vaccinul candidat a oferit o protecție de 67% contra infecției cu virusuri similare HIV la maimuțe, potrivit aceleiași cercetări, citată de agenția Xinhua.
Pe baza rezultatelor obținute în faza 1 și faza 2 a testelor clinice în care au fost implicate aproape 400 de persoane adulte din Rwanda, Africa de Sud, Thailanda, Uganda și Statele Unite, a fost inițiată faza de testare 2b în Africa Sudică pentru a se determina siguranța și eficacitatea vaccinului candidat contra HIV-1 în cazul a 2.600 de femei cu risc ridicat de contaminare cu virusul HIV.
Acesta este unul dintre cele cinci vaccinuri experimentale împotriva HIV-1 care au avut rezultate promițătoare în testele de eficacitate efectuate pe oameni în cei 35 de ani de epidemie globală HIV/SIDA.
Vaccinuri candidate realizate anterior au fost în general limitate la anumite regiuni ale lumii.
Schemele terapeutice testate în cadrul acestui studiu se bazează pe vaccinuri ''mozaic'' care preiau fragmente din diverse virusuri HIV și le combină în vederea obținerii răspunsuri imune contra unei varietăți de tulpini HIV.
''Acest studiu demonstrează că mozaicul Ad26 prim, Ad26 plus gp140 amplifică răspunsurile imune fiabile induse de vaccinul candidat (contra) HIV în cazul oamenilor și maimuțelor, cu magnitudine, cinetică, fenotip și durabilitate comparabile'', a declarat Dan Barouch, director al Centrului de cercetare virusologică și a vaccinurilor în cadrul Centrului medical Beth Israel, care a condus studiul.
Aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în prezent cu HIV/SIDA. Potrivit estimărilor, anual sunt diagnosticate 1,8 milioane de cazuri noi.
Pentru stoparea pandemiei HIV este necesară dezvoltarea de urgență a unui vaccin sigur și eficient, precizează sursa citată.
În cei 35 de ani de epidemie HIV, doar patru concepte de vaccin au fost testate pe oameni, dintre acestea doar unul dovedindu-și eficacitatea contra virusului în cadrul unui test realizat în Thailanda. În acest caz, rata de infectare a scăzut cu 31%, însă efectul a fost considerat insuficient pentru ca produsul să fie propus în vederea utilizării generale.
Vaccinul candidat Ad26/Ad26 plus gp140 a indus cel mai puternic răspuns imun înregistrat până în prezent în cazul oamenilor și a oferit totodată cele mai bune rezultate la maimuțe obținându-se o protecție totală împotriva SHIV - un virus similar cu HIV care infectează maimuțele - în cazul a două treimi dintre animalele vaccinate.
Oamenii de știință au precizat, însă, că rezultatele trebuie interpretate cu precauție.
''Provocările în ceea ce privește dezvoltarea vaccinului HIV sunt fără precedent, iar capacitatea de a induce răspunsuri imune specifice HIV nu indică în mod obligatoriu faptul că vaccinul îi va proteja pe oameni de infecția HIV'', a subliniat Barouch.
Sursa: Agerpres