STUDIU | Un program de realitate virtuală, mai eficient decât testele standard pentru Alzheimer

  • 24 Mai 2019 14:14
STUDIU | Un program de realitate virtuală, mai eficient decât testele standard pentru Alzheimer

Un nou program de realitate virtuală dezvoltat de o echipă de cercetători din Marea Britanie a furnizat rezultate mai bune în procedura de detectare a semnalelor incipiente ale maladiei Alzheimer, comparativ cu testele standard folosite în prezent de medicii din lumea întreagă, informează Press Association, preluat de Agerpres.

Concepută de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, noua tehnologie a reușit și să îi identifice pe pacienții ce prezentau semne incipiente de Alzheimer, separându-i de pacienții cu alte afecțiuni cognitive.

Pe lângă faptul că noul program are potențialul de a revoluționa testele clinice pentru Alzheimer în faze incipiente, există speranțe ca această inovație să contribuie la dezvoltarea unui instrument de monitorizare și diagnosticare, care să poată fi încorporat în dispozitive electronice de uz zilnic.

Peste 520.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență cauzată de maladia Alzheimer, iar specialiștii se așteaptă ca acest număr să crească tot mai mult în perioada următoare, odată cu fenomenul de îmbătrânire a populației.

Profesorul Dennis Chan, coordonatorul studiului, a declarat: "Știm că Alzheimer afectează creierul cu mult timp înainte ca simptomele să apară. Am dorit să creăm acest program de mulți ani, însă abia acum tehnologia de realitate virtuală (VR) a evoluat până la punctul care ne-a permis să realizăm acest studiu pe pacienți".

Cercetătorii de la Cambridge au colaborat cu colegii lor de la University College London pe baza unei cercetări realizate de unul dintre profesorii instituției londoneze, John O'Keefe, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2014 pentru descoperirea "GPS-ului intern" al creierului.

O componentă cheie din acel "sistem de navigație intern" este o parte a creierului denumită cortex entorinal, care reprezintă una dintre primele regiuni cerebrale afectate de Alzheimer.

Deficiențele din cortex explică motivul pentru care senzația de rătăcire în spațiu este una dintre primele simptome ale bolii, deși astfel de modificări cerebrale sunt dificil de detectat cu ajutorul testelor clinice tradiționale.

Folosind o cască de realitate virtuală, 45 de pacienți cu deficiențe cognitive moderate (MCI) au participat la un test de orientare în cadrul căruia au trebuit să se deplaseze într-un mediu simulat. MCI pot fi un indicator incipient pentru Alzheimer, deși pot fi cauzate și de anxietate și de procesul natural de îmbătrânire.

În cadrul noului studiu, mostre de lichid cerebrospinal au fost prelevate și testate pentru markeri biologici ce indică riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că 12 pacienți cu acei biomarkeri au obținut cele mai slabe rezultate la testele realizate.

Apoi, comparat cu seria de teste tradiționale din zilele noastre, programul de realitate virtuală s-a dovedit mai eficient în ceea ce privește selectarea pacienților cu cele mai mari, respectiv cele mai mici riscuri de Alzheimer. Specialiștii spun că noul studiu, care a fost publicat în revista Brain, ar putea fi de ajutor pentru testarea clinică a unor medicamente viitoare, create pentru a încetini sau chiar stopa progresia maladiei Alzheimer.

Aceleași principii folosite pentru testarea abilității de navigație ar putea fi utilizate pentru diagnosticarea și monitorizarea bolii Alzheimer cu ajutorul unor dispozitive de uz zilnic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,2 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
21
Mon
19
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău