STUDIU | Un pește de recif prezintă un comportament de domesticire a unei alte specii, similar celui prezent la om

  • 09 Decembrie 2020 15:26
STUDIU | Un pește de recif prezintă un comportament de domesticire a unei alte specii, similar celui prezent la om

Comportamentul complex al unei specii de pește de recif care trăiește în zona Belize din America Centrală prezintă caracteristici de domesticire a unui alt animal, fenomen rar observat în natură la alte viețuitoare în afara omului, conform unui nou studiu internațional publicat săptămâna aceasta, relatează miercuri Xinhua, preluat de Agerpres.

Cercetarea, condusă de oameni de știință de la Universitatea Griffith și de la Universitatea Deakin din Australia, a constatat că o specie de damselfish (Stegastes diencaeus), un pește extrem de teritorial, alungă toate viețuitoarele din preajma sa cu excepția creveților mysid de plancton (Opossum shrimps) dintr-o zonă a recifului unde "cultivă" alge pentru hrană.

"Roiuri de creveți mysid, care beneficiază de pe urma refugiului protector oferit de damselfish, fertilizează fermele de alge cu reziduurile pe care le produc, îmbunătățind calitatea algelor cultivate și, prin urmare, viața fermierului, adică a peștelui damselfish", a explicat Rohan Brooker de la Centrul pentru Ecologie Integrativă al Universității Deakin.

Relația reciproc avantajoasă dintre cele două specii nu este considerată diferită de modul în care oamenii domesticesc animale pentru a obține beneficii de pe urma lor.

"Cercetările realizate pe teren și experimentele comportamentale pe care le-am efectuat la stația de cercetare Carrie Bow Cay au furnizat dovezi ale relației dintre damselfish și creveții mysid care prezintă toate caracteristicile domesticirii și nu diferă de modul în care oamenii cresc animale de fermă", a declarat la rândul său William Feeney, de la Institutul pentru studii de mediu al Universității Griffith.

"Acesta este primul caz înregistrat al unui vertebrat non-uman care domesticește o altă specie și prima dovadă experimentală pentru analiza modului în care a evoluat domesticirea", se arată în studiu.

Cercetătorii au descoperit că creveții mysids înfloreau în adăpostul oferit de damselfish și relațiile formate între creveți, damishish și alți prădători care trăiau în recif ofereau cercetătorilor informații utile despre domesticirea oamenilor.

"Acest studiu evidențiază rolul important pe care îl are în domesticire protecția oferită față de prădători, creveții mysid fiind consumați rapid de alți prădători când fermierul damselfish nu era prezent", a declarat Feeney.

"În general, se consideră că resturile de hrană sau adăpostul au atras animalele în preajma oamenilor", a adăugat cercetătorul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău