Studiu: Tratamentul dezvoltat de AstraZeneca pe bază de anticorpi nu este eficient în prevenirea COVID-19
-
15 Iunie 2021 14:05
Un studiu clinic privind o terapie cu anticorpi împotriva COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca a arătat că tratamentul nu este eficient, a anunțat compania. AZD7442 - o combinație de doi anticorpi monoclonali diferiți - nu a dovedit o reducere semnificativă a riscului de COVID-19 simptomatic după expunerea la virus, transmite Digi24.ro.
Potrivit companiei, la studiu au participat adulți nevaccinați cu vârste de peste 18 ani, care au confirmat expunerea la o persoană infectată cu coronavirus în ultimele opt zile.
AZD7442 a redus riscul de a dezvolta o formă simptomatică de COVID-19 cu 33% în comparație cu grupul placebo, ceea ce nu este semnificativ din punct de vedere statistic, a mai precizat compania.
''Deși acest studiu nu și-a atins principalul obiectiv de a contracara infectările simptomatice, suntem încurajați de protecția observată la participanții cu rezultate negative la testul PCR în urma tratamentului cu AZD7442'', a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al AstraZeneca, într-un comunicat.
AstraZeneca analizează tratamentul și într-un studiu cu pacienți pre-expuși, precum și pentru prevenirea unor forme mai grave ale bolii, scrie Agerpres.
Tratamentul cu anticorpi monoclonali face parte dintr-o clasă de medicamente care imită anticorpii naturali pe care organismul îi produce pentru a lupta cu o infecție.
Companiile rivale Regeneron Pharmaceuticals Inc și Eli Lilly & Co au dezvoltat de asemenea tratamente bazate pe anticorpi monoclonali care au primit autorizare de utilizare în Statele Unite pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat tratamentul cu Regeneron și analizează medicamente similare produse de Eli Lilly, Celltrion, precum și unul realizat de GlaxoSmithKline în colaborare cu Vir Biotechnology Inc.
AstraZeneca a semnat în octombrie un acord cu producătorul contractant Lonza pentru a produce medicamentul pe bază de anticorpi în Portsmouth, New Hampshire, începând cu prima jumătate a anului 2021.
AZD7442 este dezvoltat cu finanțare din partea guvernului Statelor Unite. AstraZeneca a anunțat în martie semnarea unui contract cu guvernul american pentru furnizarea a jumătate de milion de doze de AZD7442. Compania a spus marți că este în prezent în negocieri cu guvernul SUA în ceea ce privește următorul pas care ar trebui făcut în privința acelui acord.
Sursa: DIGI24