Studiu| Topirea sezonieră a zăpezii din Alpi are loc mai devreme, pe fondul schimbărilor climatice
-
26 Februarie 2021 15:40
Topirea zăpezii cauzată de schimbările climatice în zona Munților Alpi declanșează modificări sezoniere bruște, a constatat un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, relatează Xinhua, preluat de Agerpres.
Alpii atrag mii de turiști din întreaga lume către stațiunile de schi din lanțurile montane acoperite de zăpadă. Studiul a constatat, însă, că topirea zăpezii în cursul primăverii în Munții Alpi are loc mai devreme din cauza schimbărilor climatice și, ca urmare, declanșează deviații bruște în ecosistemele montane.
"Aceste schimbări ar putea afecta negativ funcționarea acestor ecosisteme valoroase", au notat oamenii de știință.
Noua cercetare a demonstrat că acele comunități microbiene de importanță vitală din solurile alpine sunt amenințate de efectul direct al creșterii temperaturilor globale pe fondul schimbărilor climatice în curs.
Acești microbi din sol dețin un rol-cheie pentru susținerea vieții de la suprafață deoarece reciclează substanțele nutritive esențiale de care depind toate animalele și plantele, inclusiv oamenii. Totodată, ei controlează cantitatea de carbon stocată, în siguranță, în sol, astfel încât să nu mai poată contribui în mod suplimentar la încălzirea globală.
"În timpul iernii, microbii din solul alpin depind de zăpadă, care acționează ca o pătură izolatoare, permițându-le să continue să lucreze pe tot parcursul iernii reci din Alpi. Însă, se estimează că zăpada anuală din Alpi din timpul iernii va începe să se topească cu peste 100 zile mai devreme decât în prezent până la sfârșitul acestui secol", se arată în studiu.
Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au demonstrat modul în care acest scenariu va afecta microbii din sol și funcțiile critice pe care aceștia le îndeplinesc, prin utilizarea experimentelor efectuate pe teren. Constatările lor au fost publicat în cea mai recentă ediție a The ISME Journal.
"Utilizând un experiment realizat la mare altitudine în Alpii austrieci, am descoperit că topirea zăpezii din timpul primăverii declanșează o tranziție sezonieră abruptă în comunitățile microbiene din sol, care este îndeaproape legată de schimbările rapide în ciclurile carbonului și azotului", a explicat Arthur Broadbent de la universitatea citată, autorul principal al studiului.
"Pe cale de consecință, funcționarea ecosistemului din cursul iernii va fi redusă în ecosistemele acoperite sezonier de zăpadă în condițiile viitoarelor schimbări climatice, ceea ce amenință reținerea carbonului și productivitatea plantelor. Acest lucru ar putea afecta negativ producția agricolă și ar putea perturba ecosistemele naturale. De asemenea, va modifica fluxurile anuale de carbon din aceste ecosisteme, cu potențialul de a contribui în mod suplimentar la încălzirea climei", a adăugat Broadbent.
Sursa:Agerpres