STUDIU | Specialiștii explică de unde vine senzația de deja vu

  • 11 Februarie 2018 12:03
STUDIU | Specialiștii explică de unde vine senzația de deja vu

Mulți au experimentat senzația stranie că au mai trăit ceea ce tocmai s-a întâmplat. Sentimentul de deja vu apare spontan și reprezintă o puternică impresie de familiaritate a unor locuri necunoscute sau evenimente pe care le trăiesc, deși este o experiență nouă. Un studiu scoate la iveală informații în această situație, potrivit ScienceDaily.

Șansa ca o persoană să experimente senzația de deja-vu în decursul vieții este foarte mare. Conform mai multor studii, aproximativ două treimi din indivizi au avut senzația stranie de deja vu.

Cercetătorii afirmă că este un fenomen foarte greu de studiat în laborator din cauza faptului că nu există un stimul identificabil, care ar putea arăta clar de la ce pornește sentimentul de familiaritate.

Episoadele de deja vu ar putea fi strâns legate de modul în care amintirile sunt stocate în creier.

Lobul temporal al creierului este regiunea responsabilă de detectare a unor lucruri, de familiaritate sau de recunoaștere a unor evenimente, spun experții.

Deși momentan legătura dintre deju vu și lobul temporal rămâne necunoscută, există indicii care derivă de la persoanele care suferă de epilepsia lobului temporal (o boală în care activitatea celulelor nervoase ale creierului sunt deranjate cauzând convulsii). Descoperirile ar sugera că senzația de deja-vu ar putea fi provocată de o defecțiune electrică a creierului.

Studii clinice arată că unii pacienți bolnavi de epilepsie a lobului temporal, înainte de criza de convulsii, au deja vu, ca un fel de avertisment înaintea crizei.

Pentru persoanele sănătoase, cercetătorii afirmă ca ar fi vorba despre o „eroare” a creierului, când neuronii responsabili de recunoaștere și familiaritate nu funcționează. Creierul atunci încurcă prezentul cu trecutul. De fapt, aceleași impulsuri electrice anormale întâlnite la bolnavii de epilepsie pot fi prezente la persoanele sănătoase, cum sunt spasmele musculare involuntare la o persoană care abia adoarme.

O altă explicație a senzației de deja vu la persoanele sănătoase ar fi atribuită unei încurcături în căile neuronale. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul caută constant să creeze percepții în legătură cu lumea din jurul nostru, dar are „materiale” limitate. De exemplu, e necesar un singur simț, cum ar fi un mirosul cunoscut, pentru a ne aminti anumite lucruri.

Deja vu poate fi asociat cu discrepanțe ale memoriei în creier, astfel informația senzorială ar putea întrece memoria pe termen scurt și ar putea ajunge, în schimb, la memoria pe termen lung.

Cercetătorii spun că încă mai sunt multe de învățat despre acest fenomen și mecanismul din spatele lui, dar speră că viitoarele studii vor oferi dovezi concludente despre strania senzație de deja vu.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău