Studiu spaniol privind combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer

  • 19 Mai 2021 14:36
Studiu spaniol privind combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer

Persoanele cu vârste sub 60 de ani care au fost vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca vor primi a doua doză de la Pfizer - au decis autoritățile din Spania.

Hotărârea a fost anunțată după realizarea unui studiu cu 600 de voluntari, după ce la jumătatea lunii martie vaccinarea persoanelor sub 60 de ani cu serul britanic fusese întreruptă din cauza unor efecte secundare grave.

José Antonio Frias este coordonatorul rețelei de cercetare clinică de la Institutul "Carlos al III-lea", unde a fost efectuat acest studiu: Putem să tragem concluzia că administrarea unei doze de întărire printr-o schemă de vaccinare mixtă, bazată pe vaccinul Comirnaty de la Pfizer, este imunogenă la un nivel foarte înalt, cu o creștere a anticorpilor de 30-40 de ori după intervalul de 7 până la 14 zile.

De asemenea, este sigură, cu reacții adverse similare observate la administrarea altor vaccinuri, care în niciun caz nu au fost grave sau care să necesite internare în spital.

Persoanele care așteptau o decizie privind o a doua doză de vaccin vor fi imunizate în următoarele zile.

Studiul spaniol privind combinarea vaccinurilor este unic în lume până acum și rezolvă situația personalului esențial, inclusiv personal sanitar, dentiști, polițiști, profesori din Spania care așteptau de la începutul lunii aprilie o hotărâre privind administrarea rapelului.

Sursa: RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău