Studiu. Soluție în pandemie: Restricțiile pot fi eliminate, dacă sunt protejați cei în vârstă

  • 14 Iunie 09:55
Studiu. Soluție în pandemie: Restricțiile pot fi eliminate, dacă sunt protejați cei în vârstă

Un studiu citat de The Wall Street Journal arată că pentru majoritatea persoanelor sub vârsta de 65 de ani riscul decesului cauzat de Covid-19 nu este cu mult mai mare decât implicarea într-un accident rutier în drumul spre serviciu. Riscurile cresc însă semnificativ pentru persoanele cu vârste peste 80 de ani, scrie Digi24.ro

Pe de altă parte, cei mai mulți oameni care au peste 65 de ani, dar au o stare de sănătate bună prezintă șanse reduse de deces sau de a dezvolta forme grave de Covid-19.

Astfel, noile date epidemice din Statele Unite arată că ar putea fi eliminate restricțiile, dacă sunt protejate persoanele cu vârste peste 65 de ani, categoria cea mai vulnerabilă la coronavirus, notează cotidianul The Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Din situația de până acum reiese clar că persoanele cu vârste peste 65 de ani sunt cele mai vulnerabile la noul coronavirus, iar „pedeapsa vârstei” este severă mai ales în cazul vârstnicilor care au și afecțiuni cronice. Este o tragedie a vieților pierdute prematur, dar acest lucru înseamnă și că statele și orașele ar putea să suspende restricțiile, dacă se concentrează pe protejarea americanilor vulnerabili.

„Guvernele pot menține la nivel redus numărul spitalizărilor, permițând reluarea în mare parte a activităților economice, dacă protejează seniorii vulnerabili - spre exemplu prin alocarea mai multor echipamente medicale căminelor de bătrâni și testând frecvent angajații acestora”, subliniază editorialiștii cotidianului The Wall Street Journal.

Ce spun datele statistice

Aproximativ 80% dintre americanii care au murit de Covid-19 aveau vârste de peste 65 de ani, iar media de vârstă este de 80 de ani. O analiză efectuată de profesorul de medicină John Ioannidis, de la Universitatea Stanford, relevă că persoanele cu vârste sub 65 de ani reprezintă între 4,8% și 9,3% dintre decesele de Covid-19 produse în zece țări europene și între 7,8% și 23,9% în 12 zone din SUA.

Potrivit Fundației pentru Studii asupra Oportunităților Egale, americanii cu vârste peste 85 de ani prezintă o probabilitate de 2,75 ori mai mare de a muri de Covid-19 decât cele cu vârste între 75 și 84 de ani, de șapte ori mai mare decât cele cu vârste între 65 și 74 de ani și de 16,8 ori mai mare decât cele cu vârste între 55 și 64 de ani.

Pe măsură ce tratamentele s-au îmbunătățit de-a lungul pandemiei, mor din ce în ce mai puține persoane tinere.

Spre sfârșitul lunii martie, americanii cu vârste peste 75 de ani reprezentau aproximativ jumătate dintre decesele săptămânale, în timp ce persoanele sub 45 de ani reprezentau între 4% și 5%. În prezent, persoanele peste 75 de ani constituie circa două-treimi din decese, iar cele sub 45 de ani mai puțin de 2%.

De ce sunt vulnerabile persoanele vârstnice

În general, persoanele vârstnice au sisteme imunitare mai slabe și afecțiuni respiratorii și cardiovasculare care amplifică efectele Covid-19. Peste 95% dintre persoanele decedate în Marea Britanie aveau cel puțin o altă afecțiune cronică. De asemenea, autoritățile medicale italiene au raportat că 96% dintre persoanele decedate aveau o afecțiune cronică, iar 60% aveau alte cel puțin trei.

Căminele de bătrâni din SUA sunt locuri extrem de vulnerabile, reprezentând acum peste 50% dintre decesele cauzate de Covid-19 în 30 de state americane, inclusiv în Arizona, Washington, Illinois, Pennsylvania și Massachusetts.

Vestea bună este că cei mai mulți oameni care au peste 65 de ani și au o stare de sănătate bună prezintă șanse reduse de deces sau de a dezvolta forme grave de Covid-19. Datele medicale din Spania arată că 92% dintre persoanele infectate care au vârste între 60 și 79 de ani au avut simptome ușoare sau nu au avut niciun simptom, doar 6% fiind spitalizate. Trei sferturi dintre persoanele cu vârste peste 90 de ani au avut simptome ușoare ori nu au avut simptome deloc, iar rata de mortalitate este sub 10%.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1
Light rain and snow
Umiditate:85 %
Vint:2,6 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
1
Fri
7
Sat
8

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău