STUDIU | Schimbările climatice anterioare, în ultimii 2000 de ani, nu se compară cu încălzirea globală actuală

  • 25 Iulie 2019 11:25
STUDIU | Schimbările climatice anterioare, în ultimii 2000 de ani, nu se compară cu încălzirea globală actuală

Astfel, lumea a trecut prin diverse perioade călduroase și de răcire a climei în ultimii 2.000 de ani, însă niciuna dintre acestea nu a avut o amploare asemănătoare cu încălzirea globală actuală, a confirmat o echipă internațională de cercetători, care a contrazis astfel un argument des invocat de contestatarii schimbărilor climatice asociate intervenției omului, relatează joi DPA.

Contestatarii schimbărilor climatice aduc în discuție deseori faptul că temperaturile la nivel global au suferit modificări și în trecut, în lipsa intervenției umane, cum ar fi în timpul perioadei numită Mica Glaciațiune sau în Perioada Caldă Medievală.

În urma studiului, cercetătorii au constatat că nicio altă etapă anterioară de răcire sau de încălzire prin care a trecut Pământul nu a avut efect la nivel global, cu excepția celei actuale, care a debutat odată cu revoluția industrială, în secolul al XIX-lea.

Oamenii de știință au citat ca exemplu Mica Glaciațiune, care s-a desfășurat între secolele al XV-lea și al XIX-lea.

În timp ce temperaturile cele mai scăzute din secolul al XV-lea au fost observate în regiunile din centrul și estul Pacificului, zonele reci s-au deplasat către nord-vestul Europei și sud-estul Americii de Nord până în secolul al XVII-lea.

''Am descoperit în schimb că cea mai călduroasă perioadă din ultimele două milenii au avut loc în secolul XX și a cuprins peste 98% din suprafața globului", au precizat oamenii de știință, potrivit Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău