STUDIU SafeGuard Cyber | Jumătate dintre alegătorii europeni, expuși dezinformării promovate de entități ruse pe social media

  • 07 Mai 2019 19:21
STUDIU SafeGuard Cyber | Jumătate dintre alegătorii europeni, expuși dezinformării promovate de entități ruse pe social media

Mai mult de jumătate dintre alegătorii europeni au fost expuși unei anumite forme de dezinformare promovată de entități ruse pe rețelele de socializare online înaintea alegerilor europarlamentare din 23-26 mai, relevă un studiu realizat de firma de securitate cibernetică SafeGuard Cyber, citat marți de politico.eu.

Studiul, realizat în întreaga Uniune Europeană, arată că aproximativ 240 de milioane de europeni au putut constata pe social media dezinformarea promovată de entități din Rusia. El confirmă astfel criticile potrivit cărora companii precum Facebook nu iau suficiente măsuri pentru a contracara relatările false și cărora alegătorii europeni ar putea face obiectul eforturilor de manipulare a opiniilor lor referitoare la imigrație și Uniunea Europeană.

Experții SafeGuard Cyber au descoperit o rețea vastă de conturi de social media automate, despre care se presupune că sunt controlate de entități din Rusia, care alimentează punctele de vedere extremiste prin amplificarea conținutului produs de partidul de extremă-dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) și de diverși susținători ai ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Obiectivul unor asemenea eforturi, conform experților SafeGuard Cyber, este de a adânci divizările existente între țările europene în scopul subminării instituțiilor democratice și creării de tensiuni interne, într-o manieră care în final ar aduce beneficii Rusiei.

''Ei (rușii) au creat retorici în toate țările, în mod particular despre alegerile europene'', a explicat Otavio Freire, co-fondator al SafeGuard Cyber.

El a adăugat că teme precum opoziția față de UE și față de lideri europeni, cum sunt președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, dar și Brexitul au atras o atenție specială din partea unor conturi automate de social media susținute de Rusia.

''Din perspectivă tactică, ei au avut succes în răspândirea acestor mesaje'', a adăugat Freire.

Aceasta este o schimbare față de alegerile prezidențiale din SUA din 2016, când entitățile ruse au creat conținut original pe social media, deseori pretinzând că sunt alegători americani, pe teme ca sprijinul pentru dreptul de a purta armă în SUA.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău