Studiu. Produsele din plastic plasate cel mai des pe piață sunt polipropilena și polietilena

  • 06 Iunie 2023 16:34
Studiu. Produsele din plastic plasate cel mai des pe piață sunt polipropilena și polietilena

Tipurile de produse de plastic plasate cel mai des pe piață sunt polipropilena și polietilena, arată datele unui studiu privind deșeurile din plastic. Într-o conferință de presă la IPN, Rodica Perciun, dr. habilitat, prof. universitar, Institutul de Cercetări Economice, ASEM, a remarcat că 53% din producători nu au posibilitatea de a reduce cantitatea de ambalaje din plastic și nu văd posibilitatea de a le înlocui cu altele. 47% din respondenți au spus că ar putea reduce cantitatea de plastic la nivel de 30%.

Chestionarele au fot recepționate de la șase grupuri de subiecți-țintă: autorități publice locale, producători (importatori) de produse în ambalaje din plastic și de produse din plastic, antreprenori care prestează servicii, în principal în domeniul alimentației publice, entitățile autorizate în gestionarea deșeurilor, consumatori persoane fizice și comunitatea civilă. Practic toate grupurile respondente consideră că în Republica Moldova nu există o legislație eficientă care ar duce spre îmbunătățirea situației privind gestionarea deșeurilor. Așa cred de la 75% în sus respondenți din toate grupurile.

Un element important în cercetare a fost perceperea respondenților față de colectarea deșeurilor din plastic. Aici practic în unanimitate respondenții au spus că legislația nu motivează APL-urile în acest proces. La fel, respondenții practic în unanimitate consideră că gradul de duritate a sancțiunilor din Codul Contravențional aplicate pentru încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor nu sunt dure și nu combat gestionarea ilegală a deșeurilor, de la 75% la 100% din respondenții fiecărei grup.

Tot de la 75% la 100% din respondenți consideră că fondurile plătite de entitățile care plasează pe piață produse în materialul primar din plastic nu sunt utilizate eficient pentru colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje din plastic. De asemenea, s-a identificat că în grupul țintă al producătorilor 76% cunosc despre toate inițiativele care se așteaptă la nivel de UE, de interzicere a plasticului de unică folosință, 62% fiind pregătiți pentru aceste provocări legislative. Și 86% din prestatorii de servicii cunosc despre eventualele modificări și 100% sunt pregătiți să interzică produsele din plastic de unică folosință. Deși marea majoritate a agenților economici sunt conștienți că urmează schimbări, ei spun că acestea vor duce inevitabil la creșterea costului producției, retehnologizarea întreprinderilor și suportarea costurilor va duce la creșterea prețului care va fi suportat de cumpărătorul final.

Svetlana Bolocan, șef direcție la Ministerul Mediului, a spus că este importantă promovarea unei culturi a responsabilității pentru a se obține o circulație sigură a produselor din plastic și, respectiv, să se poată proteja planeta de eventualele poluări care pot surveni de la aruncarea acestor produse în mediu. Cel mai mare impact mediului îl aduce micro-plasticul care se găsește într-o serie de produse. În urma consumării acestor produse se contaminează corpul uman, ceea ce duce la diverse maladii.

Perioada de culegere a datelor studiului este 15 decembrie 2022-15 februarie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău